Veterináři v Česku kvůli salmonele plošně kontrolují hovězí maso dovezené z Polska

22. únor 2019 08:10

Veterináři po celém Česku kontrolují dodávky hovězího masa z Polska. A to kvůli salmonelóze, která se tento týden objevila v jedné ze zásilek. V Moravskoslezském kraji státní veterinární správa zamířila do provozů, které předem oznámily, že čerstvé hovězí maso přivezou.

Michaela Šimčíková z krajské veterinární správy má na sobě bílý plášť a na vlasech síťku. Právě se chystá změřit teplotu hovězího masa vystaveného přímo v chladícím pultu. Podle zákona by mělo mít do sedmi stupňů Celsia.

Do malého řeznictví v centru Hlučína přivezl dodavatel asi 40 kilogramů polského hovězího. Doktorka kontroluje dokumentaci, teplotu a taky celkový vzhled masa. Michaela Šimčíková ze dvou kusů masa odřezává zhruba čtvrt kilové kousky a balí je do sáčku. Zapečetěné vzorky poputují do laboratoře, kde je čeká mikrobiologický rozbor.

Majitel řeznictví Szymon Jan Biesek si původ dováženého masa hlídá. „Víme, čím je to maso krmené, kde je poražené. Kdybych chtěl, tak budu i přesně vědět, z kterého to je. Do prodejny bereme jen maso, které jíme s dětmi doma,“ ujišťuje majitel řeznictví.

Polské hovězí dováží do svého obchodu asi dvakrát týdně. „Z každého dovozu hovězího masa je u nás momentálně odebírán vzorek. Můžu říct, že to maso je třikrát kontrolované – před porážkou, po porážce a po dovozu k nám,“ dodává Szymon Jan Biesek.

Podle majitele řeznictví se zákazníci hovězímu masu nevyhýbají. Podobně jako paní Martina. „Prozatím jsem měla kvalitní maso, nemůžu si stěžovat. Opravdu nemám strach. A když to maso pečete, vaříte, tak se ten bacil spálí,“ říká.

Výsledky odebraných vzorků by měla veterinární správa mít k dispozici do pěti dnů.

autor: mot
Spustit audio