Veterináři kontrolují chovy drůbeže, ptačí chřipka podle nich u nás zatím nehrozí.

20. říjen 2005

Stejně jako v dalších krajích, také na Zlínsku vyrazili inspektoři Krajské veterinární správy na kontroly zabezpečení chovů drůbeže. Předběžná opatření si vyžádaly první známky nákazy drůbeže takzvanou ptačí chřipkou na jihu Evropy.

Ředitel správy Valdemar Stiksa popsal sytém kontrol a jejich cíl. Každá krajská veterinární správa má podle něj vypracován pohotovostní plán na tlumení nebezpečných nákaz. Inspektoři nyní objíždějí chovy drůbeže a upozorňují chovatele na možnost nákazy ptačí chřipkou, která je velmi vážná, ovšem momentálně člověka neohrožuje.

Případná nákaza by způsobila vysoké úhyny hlavně v chovech vodní drůbeže. Virus H5N1 je velmi nebezpečný, neboť je přenosný na veškerou drůbež a úmrtnost nakažených zvířat je až 90 %. Vakcinace podle Valdemara Stiksy přitom není reálná. V případě nákazy je zatím možná jen likvidace celého chovu.

V centru pozornosti jsou podle vedoucího Odboru péče o zvířata Jana Holíka otevřené vodní plochy, kde se setkávají například chované kačeny s divokými ptáky. Chovatelé tam dostali pokyn uzavřít zvířata do hal, aby nepřišla do styku s vodním tažným ptactvem. To lze vzhledem ke způsobu chovu ovšem jen do určité míry.

Riziko nákazy je ovšem zatím nízké. V této době totiž nejsme na hlavních tazích tažného ptactva. Horší to bude podle Jana Holíka na jaře, kdy se ptáci vracejí na svá stanoviště. Některé významné evropské odborné instituce však docházejí k závěrům, že jádru Evropy se výraznější rozšíření ptačí chřipky vyhne a že nákaza se bude spolu s tažnými ptáky šířit spíše na Blízký východ a do Afriky.

autor: rv
Spustit audio