Vesnicí roku 2019 Zlínského kraje je letos Ratiboř na Vsetínsku. Postupuje do celorepublikového kola

Vítězové krajských kol postupují do celostátního kola, které se uskuteční první zářijový týden. Nositel titulu "Vesnice roku 2019" bude vyhlášen 14. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Vesnicí roku Zlínského kraje a držitelem zlaté stuhy se letos stala Ratiboř na Vsetínsku. "Hodnoticí komisi zaujala svým rozvojem i udržováním lidových tradic i bohatým společenským a kulturním životem," řekl předseda komise a starosta Slavkova na Uherskohradišťsku Libor Švardala. Letos se do soutěže přihlásilo osm samospráv, loni jich bylo 12. Loni se vesnicí roku v kraji stalo Dolní Němčí na Uherskohradišťsku.

Ratiboř na Vsetínsku je obec doslova protkaná stezkami pro pěší turisty. A není to žádná rovinka

Obec Ratiboř je protkaná turistickými stezkami

Místní lidé si hodně považují místa, kde žijí. Snad zdědili i nadání pro různá řemesla. První písemná zmínka o Ratiboři se objevila v latinsky psané kronice z roku 1306. 

"V Ratiboři snoubí obnovu a rozvoj a udržení lidových tradic se strategickým plánováním, velmi dobře promyšleným. Hodně projektů mají realizovaných, hodně projektů chystají. Je tam neskutečně bohatý společenský a kulturní život, což jsme z prezentace spolků cítili, lidé byli hodně nadšení, nebylo to nic strojeného," uvedl Švardala, podle kterého se obec věnuje také moderním trendům v informačních technologiích.

Držitelem oranžové stuhy za spolupráci obce a zemědělského subjektu se stala obec Zašová na Vsetínsku.

Soutěž se koná od roku 1995 a vyhlašují ji Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR a ministerstva pro místní rozvoj a zemědělství. Cílem je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží zvelebovat svůj domov, rozvíjet místní tradice a zapojit se do společenského života ve vsi. Do letošního ročníku se v celé ČR přihlásilo 205 obcí, loni jich bylo 228. Vítěz republikového kola bude vyhlášen vyhlášen 14. září v Luhačovicích na Zlínsku.

Mezi hodnotící kritéria soutěže patří společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, chystané záměry a informační technologie a koncepční dokumenty obce. Vítězové obdrží odměnu ze státního i z krajského rozpočtu.

autor: redakce
Spustit audio

Související