Veronika Macleod chce, aby její dítě umělo česky. Založila ve Skotsku školu, kam chodí už 100 žáků

22. říjen 2019

Dnes si budeme ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové povídat s Veronikou Macleod, která pochází ze Dvora Králové nad Labem, ale už nějakou dobu žije ve Skotsku, kde také založila školu pro české děti. 

Veroniko, jak vy jste se vůbec vzala ve Skotsku a jak je to dlouho?
Už je to 15 let. Vstoupili jsme do Evropské unie a já jsem studovala v Liberci Pedagogickou fakultu. Moc mi nešla angličtina, tak jsem se rozhodla vyjet do světa a zdokonalit se.

Děti českých partnerů ve Skotsku získávají ve škole vztah k České republice, aby věděly, kde mají své kořeny

Takže jste vyjela, ale asi jste nepředpokládala, že tam zůstanete natrvalo.
Ne, mělo to být pouze na jedno léto. Potom jsem se tam pořád vracela, dostudovávala jsem a zalíbilo se mi tam, tak jsem nakonec zůstala.

V dětech hlavně budujeme lásku k naší zemi. Ta je důležitá pro učení jazyka. A povídáme jim o české historii.
Veronika Macleod, zakladatelka neziskové společnosti Czech School Scotland

Ještě musíme říci, že Edinburgh je hlavní město Skotska, tam žijete?
Tam žiji, ale objela jsem prakticky celé Skotsko. Pracovala jsem nejdříve na severu Skotska, potom na západě. Až když jsem byla připravená, když jsem uměla dobře anglicky, tak jsem se odhodlala přestěhovat do velkoměsta.

Čtěte také

Co vás tak chytlo na Skotsku? Tam je zima, ne?
Je tam nádherná příroda a hlavně lidé jsou tam moc příjemní a přátelští. Jsou jiní. Češi jsou občas trošku negativní. Skotové jsou hodně veselí a velice pozitivní lidé.

Jaké přírodní krásy byste vyzdvihla ve Skotsku?
Samozřejmě hory, jsou tam opravdu nádherné hory, podle mě tedy. A kromě přírody je také Edinburgh krásné a historické město.

A tamní klima vám tedy nevadí? Hodně tam asi prší a je zima.
V zimě je tam počasí mírnější než tady u nás. V zimě tam může být kolem 10 stupňů Celsia. A v létě tam také může být kolem těch 10 stupňů Celsia. (smích)
Moc se tam pravda člověk neohřeje. Je to prostě takové klima. Ale jsou i dny, kdy je kolem 25 stupňů.

Děti českých partnerů ve Skotsku získávají ve škole vztah k České republice, aby věděly, kde mají své kořeny

Kdy jste začala přemýšlet o tom, že tam začnete vyučovat české děti nebo děti, které pocházejí ze smíšených manželství?
Ono se to vyvíjelo dlouhé roky, protože jsem vystudovala český jazyk a občanskou výchovu, potom jsem jela do Skotska, kde jsem pracovala po hotelech a už jsem měla pocit, že se snad nikdy k češtině nevrátím. Protože to vypadalo, že nikdo o češtinu nemá zájem. Věděla jsem, že byly nějaké kurzy na univerzitě a velice často se stalo, že se nepřihlásilo dost studentů a čeština se vůbec neotevřela. Začala jsem o tom přemýšlet, že bych tam možná chtěla vyučovat, tak šest let zpátky, to už se mi narodila dcera, dceři je teď sedm let. A nabídka se opravdu naskytla a já jsem začala víc inzerovat a nakonec se našlo asi 12 studentů. Takže se čeština na univerzitě opět otevřela.

To byli ovšem dospěláci, samozřejmě cizinci.
Přesně tak, to jsou většinou partneři Čechů, jsou různých národností. První rok jsem úspěšně odučila češtinu všechny tři semestry. A dozvěděla se o mé maličkosti jedna charita v Edinburghu. Dámy z charity mě oslovily, jestli bych založila českou školu pro děti.

Děti českých partnerů ve Skotsku získávají ve škole vztah k České republice, aby věděly, kde mají své kořeny

Takže to nebyl přímo vás nápad, ale oslovila vás charita.
Jen co jsem začala učit na univerzitě, tak jsem si říkala, že by bylo dobré založit i školu pro děti. Protože jsem sama měla dítě a věděla jsem, že chci, aby mluvilo česky. Ale člověk neví, jak to má založit.

Dnes už můžeme říct, že je to nejen škola, ale také školka, viďte?
A ještě klub. Máme tam děti už od miminek. I ta miminka už vnímají, když se na ně mluví česky.

Ilustrátorka Vendula Hegerová přiletěla udělat pro děti do Skotska workshop

Kolik dětí jste měla na začátku na starost? Škola začala fungovat před pěti lety?
Tři roky byla škola pod charitou, potom jsme s kolegyní Radkou Petersen z Hradce Králové založily neziskovou společnost Czech School Scotland a tak máme za sebou první, úspěšný první rok. Na začátku jsme měli asi 25 dětí a teď jich máme už skoro 100.

Czech School Scotland CIC - škola, školka a klub - aby děti českých partnerů ve Skotsku měly vztah k České republice, aby věděly, kde mají své kořeny.

Tedy v Edinburghu je silná komunita Čechů.
Nejen v Edinburghu. Náš pan konzul jednou řekl, že si myslí, že v celém Skotsku je asi kolem 14 000 Čechů. Nemáme představu, kolik Čechů žije jen v Edinburghu, ale do naší školy dojíždí i děti z okolních měst.

Jak často učíte? Protože předpokládám, že děti musí chodit i do klasické školy.
Je to víkendová škola. Takže v Edinburghu učíme dvě soboty v měsíci a ještě jsme teď otevřeli školu v Glasgow, tam to je zatím jedna neděle v měsíci.

Děti českých partnerů ve Skotsku získávají ve škole vztah k České republice, aby věděly, kde mají své kořeny

Jak vypadá výuka, co všechno děti učíte? Takže čeština, to je asi nejdůležitější. Učíte také děti, aby měly vztah k České republice, aby věděly, kde mají své kořeny?
Přesně tak, hlavně v nich budujeme lásku k naší zemi. Ta je důležitá pro učení se jazyka. A povídáme jim o historii.

Čtěte také

A jdete na to také přes české sladkosti a dobroty, jen to řekněte.
Je to tak. Protože například kočičí jazýčky, které se tady vyrábí, mají krásné obrázky od Josefa Lady, ty je určitě dobré znát. Vozíme také céčka z Hradce Králové od pana Chmely, protože se snažíme, aby děti znaly české výrobky.

Už víte, co jim přivezete teď? Protože vy už zase letíte zpátky do Skotka. Už máte sbalen kufr sladkostí?
Tentokrát vezu české dětské časopisy, které jsem dostala od jedné paní ilustrátorky. A vezu také nějaké české knížky. Ovšem na Mikuláše už máme všechno nakoupeno, už mám v obýváku několik krabic dovezených věcí.

Já sedím na dvou židlích. Mám domov tady v Česku i ve Skotsku. A pořád se nemohu rozhodnout, kde bych chtěla žít.
Veronika Macleod, zakladatelka neziskové společnosti Czech School Scotland

Veroniko, kde se tedy cítíte být víc doma? Když šestkrát do roka přijedete do České republiky, nebo je spíš váš domov už ve Skotsku?
Já sedím na dvou židlích. (smích) Já mám doma tady i tam. A pořád se nemohu rozhodnout, kde bych chtěla žít. Naštěstí mohu v Česku trávit nějakých 90 dní v roce. Jako učitelka si mohu brát prázdniny s mojí dcerou, tak můžeme létat sem.

Možná brexit to trošičku zkomplikuje. Uvidíme.
Pořád doufám, že nebude.

Jakub Schmidt a Veronika Macleod ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Každopádně vy to určitě zvládnete. Šťastnou cestu vám přejeme do Skotska a moc děkujeme za vaši návštěvu u nás v Českém rozhlase Hradec Králové. Bylo to moc zajímavé.
Děkuju, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.