Vepřové po starodávnu a Makové řezy

Recepty Věry Hotařové z Apetýtu 24. května.

Vepřové s mrkví a anýzem po starodávnu

Suroviny:
300 g vepřového masa (plec, krkovička), 2 lžíce másla, 1 vetší cibule, 500 g mladé mrkve, 1/2 lžičky anýzu, sůl, špetka mletého pepře, špetka muškátového květu, špetka zázvoru a skořice, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžíce rozinek, 1 lžíce sekaných mandlí, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce petrželky

Postup:
Vepřové maso nakrájíme na kostky, cibuli nahrubo. Na tuku společně restujeme, až maso změní barvu a cibule zesklovatí. Osolíme, opepříme, promícháme. Chvíli mícháme, pak podlijeme 1 dl vody a dusíme, až maso začne měknout. Vsypeme na kolečka nakrájenou mrkev, koření, zeleninový bujón a dále dusíme. Když mrkev měkne, přidáme mandle a spařené rozinky, zaprášíme moukou, promícháme.
Podáváme s rýží.


Makové řezy
tip posluchačky

Suroviny:
300 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 80 g másla , 8 lžic smetany, 1 celé vejce, lžička jedlé sody
Maková náplň: 250 g mletého máku, 150 g moučkového cukru, 150 ml mléka, 100 g rozinek, 0,5 lžičky citrónové kůry

Postup:
Smícháme mouku s cukrem, máslem, smetanou, vejcem a těsto rozdělíme na tři díly. Jeden dáme stranou a zbylé dva spojíme a rozválíme na vymazaný plech. Potřeme náplní a ze zbytku těsta vytvoříme šikmé mřížky (jako u mřížkového koláče). Pečeme ve středně vyhřáté troubě (150 – 200 stupňů C), hotové sypeme moučkovým cukrem.
Na náplň dáme vařit mléko a cukr, přidáme mletý mák, rozinky a citrónovou kůru. Povaříme chvilku a necháme vychladnout.