Venku chovaného psa v zimě do domu raději moc nepouštějte

24. listopad 2020

Podle veterináře Miroslava Svatoše venku žijící pes ve vytopeném bytě rozhodně nemá zůstávat delší dobu.

V létě to obvykle neřešíme. Dveře do domu často zůstávají otevřené a když se pes jde dovnitř ochladit, proč ne. S nástupem studeného podzimu se ale situace mění. Pomiňme, že při podzimních a zimních plískanicích pes nanese do bytu špínu. Především jde o jeho zdraví. A zdánlivě vstřícný krok nechat psa od boudy doma i několik hodin, aby se ohřál, mu nijak neprospěje.

Prosebné psí pohledy si správně vyložte

Psovi ve skutečnosti ani tak nejde o pobývání v domě, jako o pobývání v blízkosti svého páníčka. Pokud chcete, udělejte sobě i jemu radost, dejte mu v bytě žrádlo, pomazlení a pak s ním zase rychle ven. Dopřejte mu svoji společnost tam. Pes je na zimu od přírody vybavený, např. mu houstne srst. Ale velké rozdíly teplot, chvíli v domě, chvíli venku a tak dokola, to pro něj není dobré. A určitě byste ho doma neměli nechávat přes noc,“ zdůrazňuje veterinář Miroslav Svatoš.

Jakmile se ochladí, má pes žijící venku vyšší energetickou spotřebu. Pak není od věci mu o něco navýšit dávku krmení. „Při stejném krmení a stejném dávkování by pes mohl začít hubnout. Samozřejmě přilepšovat nebudeme psovi tlustému, který to nepotřebuje, takových také není zrovna málo. U nich je snížení váhy žádoucí,“ vysvětluje zvěrolékař a dále radí při zimních mrazech psovi zajistit teplejší stravu, granule zalít vlažnou vodou apod.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio