Velký skříňový betlém v Kašperských Horách představil další nové zajímavé figurky

20. prosinec 2018 10:00

Betlém se postupně rozrůstá již sedmým rokem. Letos ho obohatí skupina Kůrovci, zasloužilý člen volební komise Loukota nebo třeba zaběhnutý kocour.  

Částečně pohyblivé a osvětlené jesličky už několik let vytvářejí tamní řezbář Vladivoj Hrach společně s truhlářem Jiřím Brožem. V betlému jsou kašperskohorské domy, obchody, řemesla a živnosti a více než 200 figurek, které představují bývalé nebo současné obyvatele města. Každý rok před Vánoci autoři představí nové figurky, které do betlému přibyly.

Letos Vladivoj Hrach vyřezal figurky místní populární skupiny Kůrovci, která se tu účastní veškerého kulturního dění. Je složená z veselých chlapíků, kteří si sami ze sebe umí udělat legraci a jak říkají, jsou jako ti kůrovci, kam přijdou, vše sežerou.

Letos Vladivoj Hrach vyřezal figurky místní populární skupiny Kůrovci

„Hrajeme spolu devět let. Jsme čtyři, Jaroslav Nový hraje na harmoniku piánovku, potom je tu Vašek Siegl, ten hraje taky na harmoniku, ale heligonku, dále k nám patří vozembouchář Josef Mráz a poslední je Pepa Ludvar. To že budeme v betlému, už nám slibovali minulý rok, ale neměli čas a nebyli vyřezané figurky. Že jsme se tam dostali je pro nás velká pocta, protože v betlému jsou jen lidi, kteří v Kašperských Horách něco znamenali. Je vidět, že si nás tedy váží,“ řekli za skupinu Jaroslav Nový a Josef Mráz.

Další novou postavou v betlému je pan Valášek. „Z mého pohledu to by velký významný chlap. Pan Valášek byl velitelem místních kasáren v roce 1968. Když do Kašperských Hor přišla ruská vojska, nepustil je do kasáren a dokázal se jim postavit. Pro mě velký hrdina,“ popsal Vladivoj Hrach.

Revírník, svatý i zatoulaný kocour

Ostatní nové figurky vyřezal Jiří Brož: „Je to sousoší svatého Vojtěcha, které tu kdysi stávalo a v roce 1958 ho zničili, což už pamatuje málokdo. Stálo mezi radnicí a hotelem Bílá růže. Potom jsem byl požádán, abych udělal jednoho místního občana Jaroslava Loukotu, kterému jsem dal název zasloužilý člen volební komise, protože se zúčastňuje každých voleb. Je i místním revírníkem. A potom mi bylo smutno po mém zatoulaném kocourovi, a tak jsem ho tam taky udělal.“

Zároveň letos v betlému přibyly nové dekorace a dostal nový tišší motor.

Betlém se rozrůstá už sedmým rokem a tak se nabízí otázka, jak dlouho ještě budou autoři ve své tvořivosti pokračovat a kdy bude hotový. „ Plánujeme to na příští rok, ale nejsem si tím jistý. Dohodli jsme, že bychom to příští rok oficiálně darovali městu, ale figurky budou asi přibývat každý rok. Samozřejmě podle toho, kolik bude v našem městě přibývat hrdinů. Je nám líto, že tam nemůžeme dát celé Kašperské Hory, ale betlém bohužel není nafukovací,“ zhodnotili autoři betlému z Kašperských Hor Vladivoj Hrach a Jiří Brož.

autoři: Lukáš Milota , nkr , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio