Velké ski areály jsou v provozu, lyžuje se už i v některých menších

4. leden 2019 08:10

Začala opravdová zima. Teploty se drží pod nulou a i v nižších polohách v posledních dnech sněžilo. Radost z toho mají nejenom děti, ale také provozovatelé sjezdovek a ski areálů. Jaké jsou podmínky pro lyžaře na svazích v Pardubickém kraji?

Zatím se nelyžuje v menších ski areálech, kde nemají takové možnosti výroby umělého sněhu nebo ho kvůli nedostatku vody nemohli vyrábět vůbec. Podle informací na jednotlivých webových stránkách tak v provozu není například sjezdovka v Přívratu u Ústí nad Orlicí nebo třeba v Radiměři na Poličsku. Mimo provoz je zatím i Peklák v České Třebové. Nelyžuje se ani v Bystrém u Poličky, kde podle aktuálních informací zasněžují a chtějí vlek spustit co nejdřív.

Kde se lyžuje

Lyžuje se například v Českých Petrovicích v Orlických Horách, v Hluboké u Trhové Kamenice, v Hlinsku, ale i na dalších místech. Většinou jsou sněhové podmínky dobré a lyžuje se na kombinaci přírodního a technického sněhu.

Dobře jsou na tom velké ski areály.  Resort na Dolní Moravě sice zatím není v provozu celý, ale lyžuje se tam aktuálně na přibližně 8,5 z 10 km sjezdovek. V provozu zatím není černá sjezdovka pod stezkou v oblacích. Nicméně poslední dny vydatně sněžilo i pod Králickým Sněžníkem, takže by měla být zanedlouho také otevřená.

V resortu Buková Hora se lyžuje na přibližně polovině svahů. V Provozu je nejdelší Mlýnická sjezdovka a některé kratší úseky. Nejdelší Heroltická zatím otevřená není.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související