Vedení Brna mění plány s připravovanou atletickou halou. Nebude stát v kampusu, novou lokalitu hledá

25. listopad 2022 14:30

Plánovaná atletická hala zřejmě bude stát jinde než v Univerzitním kampusu v Brně. Město chtělo halu za zhruba jednu miliardu korun stavět už v minulém volebním období, nedostalo na ni ale požadovanou dotaci od státu. Z projektu nakonec téměř sešlo. Teď je ale možné, že má opět šanci.

Podle primátorky Markéty Vaňkové z ODS ještě není lokalita vybraná, ale stěhování případné stavby je nutné proto, že Masarykova univerzita má v areálu Univerzitního kampusu jiné plány s pozemky, kde hala měla stát. Předseda Jihomoravského krajského atletického svazu Petr Kotyza uvedl, že naposledy slyšel od představitelů města variantu, že by atletická hala mohla vzniknout třeba v lokalitě za Lužánkami. Tam dřív zástupci Brna počítali s obnovením fotbalového stadionu, teď tuto variantu spíš opouští. Rozhodnutí ale ještě definitivně nepadlo.

Záměry s pozemky

Jaké má Masarykova univerzita záměry s pozemky? Je to víc projektů, jeden z nich je například takzvaný BioPharma HUB, který má od roku 2026 sloužit jako zázemí Farmaceutické fakulty. „Nová infrastruktura umožní výuku zcela nových interdisciplinárních studijních programů umožňujících vzdělávání studentů v oblastech spojených se zdravím člověka – například farmacie, programy na pomezí medicíny a farmacie, vývoj nových léčiv a jejich testování,“ říká mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Vysoká škola chce do kampusu umístit taky vědecko-technologický park určený pro rozvoj nových firem v oblasti biotechnologií. Mluvčí univerzity Sajbot ale připomněl, že škola spolupracuje s brněnským magistrátem na tom, aby nějaká víceúčelová sportovní hala v kampusu vznikla.

Dluhy z minulých volebních období

Na čem závisí rozhodnutí, kdy a jestli atletická hala v Brně vznikne? Domluvit se na tom musí politici, ale ještě předtím potřebují vyřešit jeden dluh z minulého, respektive předminulého volebního období. Smlouvu na stavbu haly v kampusu uzavřelo vedení města v čele s Petrem Vokřálem za hnutí ANO v létě 2018. Stavební firmy se ve smlouvě zavázaly, že zpracují projekt, získají potřebná povolení a pak sportoviště postaví.

Čtěte také

Nová koalice vedená ODS ale řekla, že k hale je nutné doplnit parkoviště, tím se zahájení stavby oddálilo a radnice nakonec prohlásila, že chce na stavbu peníze od státu. Národní sportovní agentura ale žádost Brna zamítla a město tak loni smlouvu s firmami rozvázalo. Magistrát poté musel od společností odkoupit projektovou dokumentaci. Část projektu v hodnotě 24 milionů korun už úřad přebral, kolik bude stát zbylá část dokumentů, není jasné.

Politici si nechali vypracovat odborný posudek, konečnou cenu ale ještě neschválili. To by se mělo podle primátorky Vaňkové stát někdy v příštích týdnech. Atletům se mezitím opět vzdaluje vidina, že v Brně budou mít přes zimu dostatečné zázemí, které už několik let požadují.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související