Věděli jste, že na 1 litr Calvadosu je potřeba 18 kilogramů jablek?

Calvados je suché jablečné brandy vyráběné v Dolní Normandii destilací zkvašeného jablečného moštu. Podle tamních zákonů musí nejméně dva roky zrát v dubových sudech.

Nápoj pojmenovali po španělské lodi, která ztroskotala v roce 1588 u francouzských břehů. Jmenovala se El Calvador. Podle lodi nejdřív přezvali vysoký útes nad mořem, později i pobřeží, celý region a nakonec i tuto pálenku.

Na 1 litr pálenky je potřeba 18 kilogramů jablek výhradně z dané oblasti. A platí i základní recept: 30% sladkých, 30% hořkých a 40% kyselých jablek.

Alkoholický nápoj pak zraje v dubových sudech.


Věděli byste, z jaké země Calvados pochází?

a) z Francie – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) ze Španělska – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o roční předplatné časopisu Gurmet a kuchařku Jak voní Itálie.

Soutěžíme do úterní půlnoci - 10. června!