Ve Zlínském kraji výrazně přibylo nezaměstnaných, aktuálně je bez zaměstnání téměř 13 tisíc lidí

8. leden 2021 18:32

Do podzimu 2020 se čísla v evidenci krajského úřadu práce nijak významně neměnila a nezaměstnaných nepřibývalo ani neubývalo. Ke konci loňského roku ale přibylo bezmála jedenáct set nezaměstnaných.

Aktuálně je ve Zlínském kraji bez zaměstnání téměř 12.819 lidí, což je o 1088 více než v listopadu. Podíl nezaměstnaných tak vzrostl z listopadové hodnoty 2,9 procenta na 3,2 procenta.

Podle ředitelky krajské pobočky Úřadu práce Miriam Majdyšové se na prosincovém nárůstu podílela zejména sezonnost na trhu práce, řadě uchazečů o zaměstnání také končily pracovní poměry na dobu určitou.

Nezaměstnaných v prosinci přibylo ve všech čtyřech okresech kraje. Nejvyšší podíl lidí bez práce zůstává na Vsetínsku, a to čtyři procenta, nejnižší na Zlínsku s hodnotou 2,8 procenta. Dosažitelných uchazečů ve věku od 15 do 64 let, kteří mohou okamžitě nastoupit do práce, tedy nejsou nemocní nebo se neúčastní rekvalifikace, bylo na konci prosince 11.910.

Miriam Majdyšová v rozhovoru také prozradila, jaká je aktuální nabídka volných pracovních míst co do počtu a požadovaných profesí.

autoři: Petr Uhřík , Růžena Vorlová | zdroje: ČTK , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související