Ve Zlínském kraji je téměř polovina praktických lékařů v seniorním věku, některé ordinace končí bez náhrady

16. leden 2023 11:34

Téměř polovina všech praktických lékařů ve Zlínském kraji jsou doktoři ve věku nad 61 let. Po jejich odchodu do penze zůstavají některé ordinace bez náhrady.

Některé ordinace praktických lékařů ve Zlínském kraji končí bez náhrady. V regionu je totiž téměř polovina všech praktiků v seniorním věku. Lidé musejí hledat nové lékaře, kteří ale často nechtějí nabírat nové pacienty.

Ve Zlínském kraji je aktuálně celkem 138 praktických lékařů, kteří jsou starší 61 let, 33 z nich dokonce překročilo věk 71 let. Praktiků, kteří jsou mladší 31 let, je v kraji 6. Nejvíce lékařů v seniorském věku je v Bystřici pod Hostýnem a okolí, kde je to 66 procent všech těchto doktorů.

Situaci se věnuje nově zpracovaná koncepce krajského zdravotnictví do roku 2030. Z dokumentu vyplývá, že všeobecných lékařů je zatím v regionu dostatek, vzhledem k jejich věku to ale v budoucnu tak nebude. Podle předsedy praktiků v kraji Lubomíra Nečase, který tyto problémy zaznamenává už dlouhodobě, se situace během pěti let zhorší a pacienti budou muset dojíždět za praktickým lékařem i 30 km.

Čtěte také

Zlínský kraj vyhlásil dotační program pro praktiky, kdy mohou žádat o finanční příspěvky. Peněžní motivaci využívají třeba i radnice, přesto je zejména do menších obcí velmi těžké lékaře sehnat. Například ve Starém Hrozenkově vedení obce nabídlo zařízenou ordinaci, služební byt i plat zdravotní sestry, a přesto trvalo celý 1 rok, než obec doktora sehnala. Kraj chce také zřídit dvě nové vyšší odborné zdravotnické školy a podpořit vznik zdravotnických oborů na zlínské univerzitě.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související