Ve Zlínském kraji je nejhorší epidemiologická situace v Česku, rozvolňovat se tu zatím nebude

29. duben 2021
Zprávy ze Zlínska

Podle aktuálních dat Ministerstva zdravotnictví je ve Zlínském kraji nejvíce nakažených lidí v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera za ANO se v kraji zatím nebude rozvolňovat.

Ve Zlínském kraji je nejhorší epidemiologická situace v Česku a Zlín je nejhorší okres v republice. To bohužel ukazují současná aktuální data nakažených.

Počty nově nakažených v kraji se v týdenním srovnání nadále snižují, pokles je však pozvolný. Podle aktuálních dat tu přibylo za posledních sedm dní 252 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, přičemž republikový průměr je 151. Okres Zlín je na tom ještě hůře: v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je to za poslední týden 332 pozitivně testovaných. (Údaje ze středy 28. dubna 2021)

Tím zásadním parametrem pro případné rozvolnění je přitom podle nových pravidel právě počet pozitivně testovaných v přepočtu na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Kvůli těmto nepříznivým číslům se s větším rozvolněním ve Zlínském kraji tedy zatím nepočítá. Mimo jiné to znamená, že ve Zlínském kraji se žáci druhého stupně zatím do školy nevrátí. To by je mělo čekat 10. května, opět se ale bude posuzovat aktuální situace.

Od pondělí 3. května se ale i ve Zlínském kraji otevřou holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, ale také lázeňská rehabilitační péče. Ve službách bude nutné se prokázat testem na covid-19. Podle sdělení vlády by měl být test z oficiálních odběrových míst, nejsou zakázany ale ani testy vlastní nebo z práce. Pokud tedy budete potřebovat otestovat v testovacím centru, nabízíme vám seznam těchto míst ve Zlínském kraji.

Maloobchod bude otevřen až od pondělí 10. května. Podle vicepremiéra a ministra průmyslu obchodu Karla Havlíčka (za ANO) je datum definitivní, a to bez ohledu na to, jestli skutečně počet nakažených za poslední týden klesne pod hranici 100 osob na 100 000 obyvatel. Mělo by se to tedy týkat i Zlínského kraje.

Běžné operace

Čtěte také

I proto, že nemocnice ve Vsetíně je stále vytížená, nezačali zde zdravotníci provádět neakutní operace. Drobnou operativu začali dělat v Uherském Hradišti, v Kroměříži i ve Zlíně. Zatím jde však jen o ty zákroky, které nevyžadují následnou hospitalizaci na lůžkách intenzvní péče.

 

 

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související