Ve Zlínském kraji je mimořádně velký zájem o využití energie ze slunce. Na připojení do sítě se čeká i několik měsíců

7. březen 2023 15:52

Kvůli zdražení elektřiny roste poptávka po solárních elektrárnách, zájemci mnohdy čekají na instalaci i připojení celé měsíce.

Firmy, které solární elektrárny lidem i organizacím montují, hlásí zvýšení objemu zakázek o stovky procent. Stejně tak například distribuční společnost E.DG eviduje za loňský rok přes 37 tisíc žádostí o připojení k síti, což byl oproti roku 2021 nárůst o více než 400 %, oproti roku 2020 dokonce o 1400 %. Kvůli velkému zájmu se čekací doba na připojení k síti prodloužila o měsíce.

Jak dlouho bude samotný proces trvat, nezáleží jen na distributorovi energie, ale i na dodavatelských firmách a investorech. Od podpisu smlouvy trvá zapojení fotovoltaiky přibližně čtyři až šest měsíců. Může to být ale i déle pokud si lidé nechávají instalovat složitější systémy například s tepelným čerpadlem.

Prvním krokem je, že lidé si podají žádost o připojení do sítě. Na vyřízení má distribuční společnost měsíc. Samotné technické připojení je otázka dne, ale lidé musejí čekat na volné termíny techniků.

V momentě, kdy je solární elektrárna naistalována, si zájemci musí zažádat o výměnu elektroměru a o připojení elektrárny do sítě. To může trvat různě dlouho v závislosti na regionu.

Celý proces prodlužuje i to, že více než polovina žádostí je neúplná nebo zjistí, že dané elektrické rozvaděče nesplňují podmínky.

Přístup měst a obcí k obnovitelným zdrojům

Do obnovitelných zdrojů investují i města a obce ve Zlínském kraji. Na některých místech v regionu už funguje ekologické využívání dešťové vody a samosprávy chystají i výstavbu fotovoltaických elektráren.

Města a obce investují také do tepelných čerpadel a budují retenční nádrže v místních základních a mateřských školách. Příkladem jsou třeba Želechovice na Zlínsku. U základní školy postavily retenční nádrže, ze kterých nashromážděnou dešťovou vodu využívají při zalévání školní zahrady. Ve Slavičíně na Zlínsku zase šetří vodu pomocí záchytných nádrží na dešťovku. Město jich nechá vybudovat celkem pět, zachytit mají až 60 tisíc litrů vody.

Na střechách základních a mateřských škol na Vsetínsku jsou umístěna solární zařízení pro ohřev vody.  

U měst začíná být oblíbené také budování takzvaného Smart City, neboli chytrého města. Cílem takového města je spolupráce mezi jednotlivými obory od energetiky, přes dopravu a bytové hospodářství až po životní prostředí. Účelem je snížení spotřeby energií. Smart City začali v loňském roce zřizovat například i v Otrokovicích. Aktuálně mají v rámci pilotního programu umístěné fotovoltaické panely na městské obchodní společnosti. Pokud se jim program osvědčí, budou v umísťování fotovoltaických elektráren pokračovat i na dalších budovách ve městě.

V  Uherském Hradišti mají v plánu umístění fotovoltaické elektrárny na střechu místního aquaparku. V současnosti jsou ve fázi projektových příprav. Ty mimo samotného projektu na elektrárnu zahrnují například také připojení k  lokální distribuční elektrické síti nebo samotnou licenci pro provoz elektrárny.

K umístění fotovoltaických panelů na svých budovách se přidá i Kroměříž. Pro přípravu a postupnou realizaci v roce 2023 tam vyčlenili jedenáct milionů korun.

autoři: Lukáš Veselý , Roman Verner , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související