Ve Zlínském kraji je kvůli možné nákaze koronavirem v preventivní karanténě jedna osoba

26. únor 2020 16:06

Nemocnice Zlínského kraje jsou podle jejich mluvčího Egona Havrlanta na případné pacienty s podezřením na nákazu novým koronavirem připraveny.

Jeden člověk je nyní v preventivní karanténě kvůli možné nákaze koronavirem. Jde o člověka, který se vrátil z Íránu. Potvrdila to Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice. Celkem zdravotníci preventivně vyšetřili 12 lidí na podezření onemocnění novým koronavirem.

Kvůli nákaze zasedne v pátek Krajská epidemiologická komise s představiteli zdravotnických zařízení a integrovaného záchranného systému z regionu.

Čtěte také

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uložil podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nemocnicím, aby se kvůli nebezpečí koronaviru předzásobily ústními rouškami na čtyři měsíce dopředu. To představuje 1,5 milionu kusů. Vojtěchova výzva se podle Babiše týká státních nemocnic. Rouškami by se podle něj ale měly předzásobit i nemocnice krajské.

„Nemocnice Zlínského kraje jsou na případné pacienty s podezřením na nákazu novým koronavirem připraveny. Naši zdravotníci dostali instrukce, jak mají postupovat v případě, že by se v kterékoliv z nich objevil pacient s podezřením na toto onemocnění. Byl by okamžitě izolován a po domluvě s krajskými hygieniky přepraven buď na Infekční oddělení Uherskohradišťské nemocnice, nebo do pražské Nemocnice Na Bulovce,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

V Česku bylo do pondělního večera dokončeno 98 testů na nový koronavirus, výsledky všech byly negativní. Celosvětově onemocnělo novým koronavirem, který se šíří z čínské provincie Chu-pej, přes 81 tisíc lidí, v Evropě asi 400, z nich 322 v Itálii.

autor: Veronika Žeravová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související