Ve zlínské Baťově nemocnici pomůže s léčbou pes. V Hradišti a Vsetíně už mají v této terapii náskok

Speciálně vycvičení psi se svými pány docházejí do většiny nemocnic ve Zlínském kraji.

Dobrovolnické centrum Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně rozšíří své aktivity o canisterapii, tedy podpůrnou terapii, při které se využívá kontaktu člověka se psem.

Od začátku října bude chodit první canisterapeutický tým za pacienty centra klinické gerontologie, následné intenzivní péče i dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče, uvedla v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Do nemocnice za pět korun. Zlínská nemocnice zpoplatní vjezd do areálu, chybí parkovací místa

Parkování ve zlínské nemocnici

Vjezd do areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně bude od pátku zpoplatněný pěti korunami.

Centrum začíná s canisterapií u starších pacientů, postupně by ale rádo poskytovalo canisterapeutickou službu i dětem.

 "Canisterapie má velmi dobré účinky na psychiku, potažmo fyzickou i sociální stránku pacienta. Starší lidé často zavzpomínají na své pejsky, chtějí si psa pohladit, popovídat si s canisterapeutem nebo se s nimi projít po chodbě a tím si zkrátit dlouhou chvíli na lůžku," uvedla vedoucí Dobrovolnického centra Michaela Schneiderová.

Nemocnice také hledá další dobrovolné canisterapeuty. "Pes musí mít splněny canisterapeutické zkoušky a s tím související osvědčení, dobrovolník požadavky kladené na dobrovolnický program," uvedla Schneiderová.

Speciálně vycvičení psi se svými pány docházejí do většiny nemocnic ve Zlínském kraji, zejména za seniory v léčebnách dlouhodobě nemocných. V Uherskohradišťské nemocnici funguje canisterapie od roku 2014, kdy byla zavedena v rámci projektu Rok seniora. Velmi oblíbená je canisterapie i ve Vsetínské nemocnici.

autor: Miroslav Urubek

Související