Ve Zlíně začalo fungovat inovační centrum podporující ekonomický rozvoj regionu

5. prosinec 2005

Technologické inovační centrum oficiálně zahájilo svou činnost ve Zlíně. Společný projekt krajského úřadu a Univerzity Tomáše Bati má přispět k ekonomickému rozvoji regionu a uplatnění mladých odborníků v praxi.

Činnost společnosti by měla být zaměřena na podporu inovačního podnikání v regionu. Podle ředitelky Daniely Sobieské tu potenciál k dalšímu rozvoji rozhodně nechybí. "Máme zde univerzitu, která má k dnešnímu dni kolem osmi tisíc studentů a pyšní se významnými pedagogickými a výzkumnými kapacitami. Na druhé straně je potřeba říct, že Zlínský kraj nepatří zrovna k těm regionům, které by byly na špicích tabulek, takže je potřeba vyvinout aktivity, abychom vylepšili ty ekonomické ukazatele ve všech směrech," uvádí ředitelka centra Sobieská.

Vytvořením zázemí pro firmy zahájilo v této době technologické inovační centrum dva projekty vycházející z programů univerzity v takzvaném podnikatelském inkubátoru. "Což je takzvaný logo manuál, který má pomoci tyto nové firmy prezentovat a vytvořit klasické věci, které jsou v podnikání důležité. A chybět nesmí ani marketing, který bude firmám vyhledávat odběratele," vypočítává ředitelka Sobieská.

Dalším nástrojem je podle Sobieské podpora takzvaných klastrových iniciativ. " To znamená, sdílené spolupráce firem ve významných průmyslových oborech. V současné době realizujeme tyto aktivity dvě, a to v plastikářském a obuvnickém průmyslu," doplňuje ředitelka centra Sobieská.

Podle krajského zastupitele Martina Vacka kraj v rámci svých programů vytváří podporu pro malé a střední podnikání. "Je dobře, že je technologické inovační centrum další z prvků, které to může podpořit. I když existují některé zákonné vyhláškové úpravy, které ne vždy po účetní nebo daňové stránce přispívají k rozvoji malého a středního podnikání, tohle není krajská úroveň a těžko se ovlivňuje, i když jsme iniciativním orgánem," dodává zastupitel Vacek.

autor: rv
Spustit audio