Ve Zborovicích na Kroměřížsku se zhroutila část neobydleného domu, sousedé byli evakuováni

18. květen 2019 09:15

Stavba se zřítila v pátek večer. Podle přivolaného statika hrozilo ohrožení sousedního domu. Jeho obyvatelé si zajistili náhradní ubytování. 

Několik lidí museli v pátek večer evakuovat hasiči z rodinného domu v obci Zborovice na Kroměřížsku, v jehož sousedství se částečně zhroutil starý dům. Statik poté zakázal vstup do jeho okolí a nařídil demolici poškozené nemovitosti. Obyvatelé sousedního domu přespali jinde. Informoval o tom mluvčí krajsných hasičů Pavel Řezníček.

"Část stěny starého neobydleného domu se zhroutila a došlo tak k narušení jeho statiky a ohrožení dalších objektů. Na pokyn velitele zásahu byla provedena evakuace všech osob ze sousedního rodinného domu a byl vytyčen nebezpečný prostor," uvedl Řezníček.

Prostory byly proto zabezpečeny páskou. Po odpojení plynu a elektřiny bylo před půlnocí místo předáno starostovi obce.
Pavel Řezníček, mluvčí HZS Zlínského kraje

Do Zborovic poté dorazil statik, který zakázal vstup do obou rodinných domů, a to až do demolice poškozené budovy. "Prostory byly proto zabezpečeny páskou. Po odpojení plynu a elektřiny bylo před půlnocí místo předáno starostovi obce. Ten v nejbližších dnech zajistí další nutné úkony. Evakuovaní lidé si na nezbytnou dobu zabezpečili ubytování v jiných prostorách," dodal Řezníček.

zdroj: ČTK
Spustit audio