Ve vlastní šťávě s Maškrtnicí o dietách, které držíme ze strachu

14. leden 2019
Ve vlastní šťávě

Koho nikdy s novým rokem nenapadlo změnit jídelníček, držet nějakou dietu nebo aspoň částečně změnit svůj životní styl včetně obživy, ať první hodí kamenem. S výživovými odbornicemi Andreou Jakešovou a Karolínou Fourovou jsme řešili, co kromě cukru straší moderní dietáře nejvíc.

Paleo dieta, nízkosacharidová dieta, low carb a ketóza jsou zaklínadly dnešních dietářů. Často je lidé zkouší jako očistu těla nebo po vyzkoušení programů jako Whole30, kdy se po dobu měsíce vyloučí většina potravin obsahujících vyšší množství cukru, mléčné výrobky nebo obiloviny. A po měsíci revoluce je člověk opět zařazuje podle toho, jak na ně reaguje. Ketogenní dieta, ke které někteří po osobní výživové revoluci přilnou, ale původně není určená na hubnutí. „Ketodieta je vysokotuková dieta, a tak funguje terapeuticky, třeba na léčbu dětské epilepsie, která na jinou léčbu nereaguje. Jen po omezenou dobu, není to zdravá preventivní dieta,“ vysvětluje Andrea Jakešová z blogu Nehladu.cz, která se věnuje výživovému poradenství. „V tom podání, jak se šíří na internetu, obsahuje obvykle velké množství bílkovin, tam se většinou nedostaneme do té ketózy, jde spíš o nízkosacharidovou dietu,“ dodává skepticky.

Sázené vejce - slanina

Diety s vyloučením sacharidů jsou ovšem moderním trendem jen zdánlivě, různé jejich formy jsou populární už od 80. let, kdy dr. Atkins uveřejnil svou zázračnou dietní knihu. Kromě zázračného zhubnutí nebo pomoci při léčbě zmíněných neurodegenerativních onemocnění ale s sebou podle Jakešové nesou i stinné stránky. „Hlavními riziky internetové ketodiety je hlavně přebytek bílkovin, příliš vysoké množství tuku, který pak může nepříznivě ovlivnit cholesterol a riziko kardiovaskulárních nemocí, a pak také rizika plynoucí z nedostatku sacharidů, vitaminů a vlákniny.“ Dobře vyvážit nízkosacharidovou dietu není úplně snadné, zvlášť při nekritické popularitě některých nekriticky obdivovaných potravin, které se doporučují prakticky v neomezeném množství. Mezi ty nejoblíbenější mezi paleojedlíky samozřejmě nepatří květák a kadeřávek, ale spíš slanina, avokádo a kokosový olej.

Andrea Jakešová a Karolína Fourová

Kromě nejrůznějších diet patří mezi významné dietářské moderní trendy tzv. přerušovaný půst, který spolu s některou z nízkosacharidových diet patří mezi oblíbené způsoby vylepšování životního stylu. Spočívá ve zkratce v tom, že 16 hodin nejíte a pak máte 8 hodin na to, se najíst. „Velký efekt tohoto typu stravování nebyl prokázán, ale lidé mohou přijmout méně kalorií, protože se v tom okně nestihnou najíst. Kolikrát denně člověk jí, je individuální.“

Ať už si naordinujete v lednu Whole30 nebo občasný přerušovaný půst, zkuste se povznést nad jejich zázračnost a přemýšlejte, jak může nový jídelníček fungovat dlouhodobě. Doporučení Karolíny Fourové není novinkou. „Změna by měla být komplexní. Lidi by se neměli zajímat jen o kalorickou hodnotu, ale o celkové složení potravin. A hlavně přemýšlet o tom, že bez pohybu nemá smysl měnit životní styl.“

Těstoviny

Velmi radikální diety mají různý původ, část z nich vychází z léčebných terapií, jako u ketogenní diety, různé typy půstu známe z historie i náboženských cyklů. A pak jsou tu naše obavy. „Extrémní diety vychází i z lidského strachu, o sebe, o své zdraví. Ve chvíli, kdy lidi vidí, že něco škodí někomu jinému, nemocnému, vyřadí to i u sebe.“ To je příklad třeba lepku a celiakie, mléka a intolerance laktózy či alergie na něj i na další potraviny. Mimochodem, ačkoli lepek doopravdy mnohým lidem může uškodit a jeho nesnášenlivost se projevuje různými způsoby, není pravda, že je u zdravé populace hlavním viníkem tloustnutí. „Pokud by opravdu zalepoval střeva, nevstřebáváme energii z jídla a můžeme hubnout. To je to, co se děje třeba u celiaků,“ podotýká Andrea Jakešová.

Závěrem? Jezte tak, abyste v nastoleném jídelníčku dokázali bez výčitek a problémů pokračovat. Pomozte tělu k očistě nikoli různými doplňky, ale spíš tím, že dost pijete, hýbete se a vyhýbáte se škodlivinám. Jak vysvětluje Karolína: „Výhodou našeho těla je to, že se může detoxikovat samo, máme k tomu játra, která nás detoxikují celý den a zadarmo. Nečekají na jaro, kdy si naordinujeme očistnou kúru pomocí zelených pilulí nebo džusů.“

Je snídaně nejdůležitějším jídlem dne? Jaký je rozdíl mezi přerušovaným půstem a nejezením přes den a přejídáním se večer? Jaký je rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným cukrem a co za omyly nejčastěji řeší pacienti v nemocnicích s výživovými terapeuty? Poslechněte si magazín Ve vlastní šťávě o dietách.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.