Ve virtuální galerii máme i bar. Umění je třeba šířit, shodují se členové umělecké skupiny Mouchy

7. květen 2021

Důležitá je cesta, ne cíl. Tak zní nepsané heslo umělecké skupiny Mouchy, která je propojená přes Česko a Slovensko až do Mexika. Jejich první výstava v nové virtuální galerii se jmenovala Budoucnost minulosti.

Základ umělecké skupiny tvoří fotografky Denisa Blatná a Katka Pračková a výtvarník Roman Turcel. Začali společně tvořit v roce 2018. Jak sami říkají, nehrála v tom roli vůbec žádná náhoda.

Jejich společným počinem z roku 2019 je velký koberec z pivních tácků, který nazvali Po hladině – nejdřív zpracovával každý svoje motivy, pak „sešili“ několik stovek umělecky ztvárněných podtácků a sestavili z nich fyzické umělecké dílo, které postupně vezli přes Brno do Prahy, Plzně a pak do Humpolce, kde jej nechali v místní galerii.

„Naše dílo bylo prezentováno také na Hradčanech, kde vzbudilo velký zájem. Fotili si nás tenkrát turisté z celého světa.“

Jak se rodí nápady na umělecká díla?

„Vždycky to vzniká vzájemnou komunikací, i když jsme rozprostřeni po světě a různých místech, je to vždy kolektivní záležitost. Bývá to výzva a vícenásobný dialog a někdy dost dlouho trvá, než se shodneme na společném výstupu,“ vysvětlují Mouchy.

Tradiční galerie je příliš nezajímají, protože  jsou přesvědčení o tom, že umění je potřeba šířit veřejně: „Baví nás, když můžeme být interaktivní, jde nám o blízký kontakt s diváky, proto nejraději vystavujeme na veřejných místech, kde je co nejvíc lidí.“ Je pro ně důležité také místo, na kterém dílo vzniká nebo je s ním jinak spojené.

Tento způsob prezentování jim ale znemožnila celosvětová pandemie a omezení s ní spojená, proto neváhali a ve spolupráci s dalšími kolegy se pustili do vytvoření virtuální galerie. V ní pak uspořádali výstavu nazvanou Budoucnost minulosti.

„Byla to nová možnost, jak dostat naše díla k lidem – stálo to hodně energie, ale je to na světě a máme z toho radost. Zážitek je podobný jako na živé výstavě, ale technické možnosti mnohem větší. Udělali jsme třeba fotografii přes dvě patra, což by reálně bylo velmi nákladné. V naší virtuální galerii máme i bar nebo můžete použít rychlý teleport do jiné místnosti.“

Výstava nazvaná Budoucnost minulosti umělecké skupiny Mouchy je dostupná na webu.

Společně doufají, že se jim podaří splnit jejich budoucí plány, které zatím museli odložit. „Máme naplánovaný projekt na Ukrajině, kde chystáme doslova živé umělecké dílo. Objekt ve spolupráci se studenty tamní umělecké školy totiž vytvoříme z brambor, protože ty jsou místní důležitou komoditou.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.