Ve Vimperku platí limity pro výšku nových budov, výjimku chce výletní restaurace Vodník

21. únor 2019 15:50

Vimperští zastupitelé připravují změnu územního plánu. Majitelé výletní restaurace Vodník v areálu zimních sportů žádají změnu kvůli přístavbě. Soukromý zemědělec chce zase ochránit orchideje na bývalém cvičišti v kasárnách U Sloupů.

V okolí Vimperka platí limity pro nové budovy. Maximální výška sedlové střechy může být 11 metrů a dům může mít maximálně dvě patra.

Majitel výletní restaurace chce z tohoto pravidla výjimku. „Architekt mu zpracoval nové pojetí s tím, že ubral plochy do zástavby, ale navýšil to zhruba o jeden a půl metru,“ říká starostka Jaroslava Martanová.

Navrhovaná změna vzbudila ve Vimperku podle ní velkou diskusi. „Bylo namítnuto, že se to dostane do fáze, že my dneska uvolňujeme limity pro zástavbu na celé té sportovně rekreační ploše, takže došlo k vypořádání tím způsobem, že limit tři patra plus o dva metry navýšení se pustil pouze pro tu zastavěnou plochu, která tam dneska je, což většinou představují soukromé pozemky. Pro ostatní část zůstávají limity stejné,“ dodává.

Parkování na sídlišti Míru ve Vimperku neustále zaměstnává strážníky

Parkování, Pražské předměstí, České Budějovice

Zaparkovat auto na sídlišti Míru ve Vimperku bývá pro řidiče problém hlavně večer. Hlídky městské policie tam ale zajíždějí i během dne a stále mají co řešit.

Interiér výletní restaurace Vodník prošel v posledních letech proměnou. Vnitřní vybavení připomíná zařízení lodě a podobný záměr má i plánovaná přístavba. „Tvar vychází z remorkéru, který jezdí a tahá lodě, a ta přístavba by měla být kapitánský můstek. Určitě chceme použít hodně kamenů a dřeva, aby to zapadalo do přírody,“ popisuje provozní manažer Michal Marek.

Podle něj je pro zachování rázu výhodnější stavět spíš do výšky než do šířky. „Potřebovali bychom se dostat malinko výš, a to zatím je trochu problém. Doufáme, že nakonec zastupitelé tu změnu územního plánu schválí a povolí nám to,“ komentuje.

Další žádost o změnu se týká vojenského cvičiště v areálu bývalých kasáren v lokalitě U Sloupů. Objevily se tam kvetoucí orchideje a zemědělec, který se o plochu stará, požaduje, aby byla označená jako nezastavitelná. Tomu zastupitelé nevyhověli, novou zástavbu tam ale podle starostky neplánují.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související