Ve věku 75 let zemřel motocyklový jezdec Staša. Zlínský rodák a dvacetinásobný mistr republiky

24. květen 2019 19:57

O úmrtí legendy československého motorsportu v pátek informoval Autoklub České republiky na svém oficiálním webu. Rodák ze Zlína-Malenovic v dubnu oslavil 75. narozeniny.

Ve věku 75 let v úterý zemřel bývalý motocyklový jezdec Bohumil Staša, dvacetinásobný mistr republiky a dvojnásobný medailista ze závodů mistrovství světa. O úmrtí legendy československého motorsportu informoval Autoklub České republiky na svém oficiálním webu.

Bývalý tovární jezdec ČZ a později i Jawy vyhrál na domácích tratích 90 závodů a dvacet titulů nasbíral v pěti třídách. Obě pódiová umístění v mistrovství světa si připsal v Brně. V roce 1969 byl ve Velké ceně Československa třetí a o dva roky později druhý.

Staša ukončil oficiálně závodní kariéru po osmadvaceti letech v roce 1989, v prostředí motocyklového sportu se ale pohyboval i nadále. Při závodech doprovázel syna Bohumila a pomáhal i dalším jezdcům.

Na konci dubna oslavil 75. narozeniny, krátce poté byl podle webu motorkari.cz hospitalizován a po návratu domů zemřel v kruhu nejbližších.

V letech 1961 až 1988 absolvoval 476 podniků, ve kterých odstartoval k neuvěřitelným 827 závodům, 215 jich vyhrál. Dvakrát byl na stupních vítězů seriálu MS, v obou případech na Velké ceně Československa. V roce 1969 byl třetí (500 ccm), o dva roky později dokonce druhý (350 ccm).

zdroj: ČTK
Spustit audio