Ve Valašském Meziříčí odstartoval ojedinělý projekt informačních a poradenských center

Ojedinělý projekt informačních a poradenských center včera zahájili ve Valašském Meziříčí. Tamní Český svaz ochránců přírody na něj získal dvanáct milionů korun z Evropského sociálního fondu. Činnost Valašského centra pro udržitelný život bude přesahovat do tří krajů a nepůjde jen o rady občanům či institucím.

Projekt je svým rozsahem a objemem finančních prostředků druhý největší v republice. Šířkou nabídkou podprogramů je pak jediný svého druhu. Společně se na něm ve Zlínském, Olomouckém a Severomoravském kraji podílí osmnáct partnerů. Kromě řady čistě informačních středisek významných přírodních a kulturních památek bude nositel projektu zajišťovat podporu drobného podnikání. "To poradenství je stěžejním bodem projektu, kdy chceme právě na těchto vybudovaných místech trvale poskytovat informace po dobu trvání projektu," říká spoluautor Miroslav Dvorský.

V jednom bodu smlouvy je také podpora místního podnikání nebo tradičních řemesel. "Dříve se na Valašsku daleko více páslo a lidé bydleli na horách. Dneska musí stát vynakládat značné množství finančních prostředků, chce-li krajinu udržovat," uvádí Miroslav Dvorský.

Při poradenství zúročí členové Českého svazu ochránců přírody bezmála třicetiletou praxi v ekologii. "To znamená, když nastane někde nějaký problém, třeba s kácením zeleně, s vysazování nebo odpady, tak se budeme snažit bezplatně být obci nápomocni," uvádí jednatel místního svazu Milan Orálek.

Ekologické sdružení bude také spolupracovat s místní charitou." Charita má něco jako záchytný domov, jsou tam většinou matky s dětmi, které se dostaly do složité životní situace a my se budeme snažit v rámci té dílny lidových řemesel je nějak do toho zapojit a najít jim využití volného času," doplňuje Milan Orálek.

autor: rv
Spustit audio