Ve Starči našli mrtvou sovu. Podle odborníků byla s velkou pravděpodobností otrávená

11. říjen 2018 06:00

Ve Starči u Třebíče našli mrtvou sovu. Podle odborníků se jedná o výra velkého, kterého patrně někdo otrávil. Přivolaný myslivec ale s touto tezí nesouhlasí.

„Tuto sovu jsem našel v pondělí, ve tři hodiny odpoledne, tak jsem zavolal policii, že tady je podezření na otravu a policie mi odmítla přijet. Tato sova je evidentně ve velmi dobrém stavu, je jakoby mladá, takže určitě neuhynula jen tak,“ řekl Českému rozhlasu nálezce Lukáš Komárek.

Tělo leželo na louce v nezvyklé poloze, i proto se nálezce obával, že by ptáka mohl někdo otrávit. To nakonec na základě fotografií potvrdil i ředitel havlíčkobrodské Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny: „Já jsem to prohlédl, a je to výr velký a podle té polohy ptáka to skutečně vypadá na otravu, křečovitá poloha vpředu vytyčenýma nohama, takže s největší pravděpodobností to skutečně vypadá na otravu karbofuranem. Je to neobvyklá situace, my jsme nalezli už mnoho druhů zvířat otrávených - u toho výra to není úplně běžná oběť travičů.“

Mrtvý výr velký

Policie

Zákon v takovém případě nařizuje zavolat policii. A to udělal i Lukáš Komárek. „Dobrý den, tady Komárek Lukáš, prosím, já bych chtěl ohlásit, už jsem to v pondělí hlásil - otrávenou sovu a ta sova tady ještě je,“ zavolal na policii.

Ještě před hlídkou dorazil na místo i místní myslivec Pavel Chromý. S názorem odborníka se ale neztotožnil.

„Já tomu nevěřím, že by tady byla otrávená sova, protože tady vidíte je silnice a ten výr může být klidně sražený. To jako, proč by to mělo být otrávený? Kde se najde něco prostě mrtvého, tak je to vždycky otrávený?“

„Obecně policisté spolupracují s krajskou veterinární správou, dále potom Agentura ochrany přírody, případně ornitology. Co se týče pitvy a zjištění příčiny úhynu zvířete, to provádí Krajská veterinární správa,“ vysvětlila další postup mluvčí třebíčské policie Jana Kroutilová.

Pokud pitva skutečně prokáže otravu, půjde už o několikátý takový případ na Třebíčsku. V minulých letech navíc okolo Starče někdo trávil i psy. Objasněnost všech těchto případů je ale dosud prakticky nulová.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související