Ve splitském přístavu havaroval trajekt

16. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Při nehodě trajektu ve Splitu utrpělo zranění 18 cestujících. Loď narazila do přístavního mola, když jí selhaly oba motory. Jadran má 35 nových českých pirátů. Během letošních prázdnin bylo v Chorvatsku ve srovnání s loňskem hospitalizováno dvojnásobně více českých turistů.

Ve splitském přístavu havaroval trajekt dominantního chorvatského dopravce Jadrolinie. Loď "Bartol Kašič" měla před přístavem problémy se snížením rychlosti. I když posádka spustila obě kotvy, nepodařilo se nehodě zabránit. Při nehodě přišlo k úrazu 18 cestujících, tři z nich byli zraněni těžce.

Trajekt na cestě z ostrova Šolta do Splitu byl plný lidí a aut. Nepodařilo se mu řádně přistát, protože mu selhaly oba motory. Narazil špičkou do přístavního mola. Pak ho čluny odtáhly na jiné místo přístavu, aby se cestující mohli vylodit. Kapitán Karpo Šabašov chtěl situaci zachránit změnou směru, to se mu ale nepodařilo.

Mohutný náraz loď odhodil od mola a na trajektu je viditelné značné poškození. Na lodi bylo přes 100 lidí a přes 40 aut. Úřad kapitána přístavu sdělil, že bylo velké štěstí v neštěstí, že většina lidí ještě byla na palubě, a ne v prostoru garáží.

Jadran má 35 nových českých pirátů. Dnes měli svůj křest nedaleko Bašky Vody. Děti ze třech českých dětských domovů jsou na týdenní expedici a dnes je čekala jedna z nejdůležitějších etap. Výlet lodí z Tučepi do Bašky Vody. Kdo z nich dokázal skočit z paluby do moře, byl pokřtěn na piráta. Zajímavou dovolenou u moře plnou her, výletů a soutěží zorganizoval pro tyto děti Marek Polan, dlouholetý jachtař, mořeplavec a autor fotografické knihy Ve stínu plachet, z jejíhož zisku expedici pro děti financoval.

Během letošních prázdnin bylo v Chorvatsku oproti loňskému roku hospitalizováno dvojnásobně více českých turistů. Důvodů je hned několik: dopravní nehody, vodní sporty či vysokohorská turistika. Co dělat v případě dopravní nehody? Podle Veroniky Honcové, konzulky České republiky ve Splitu, když se něco stane, je v každém případě potřeba zavolat policii. I proto, že při výjezdu s autem z Chorvatska je potřeba předložit oficiální potvrzení o poškození vozidla.

Dnes večer hraje chorvatská fotbalová reprezentace zápas s Itálií. Jedná se o první zápas pod vedením nového chorvatského trenéra Slavena Bilića. Průběh hry můžete sledovat ve 20:50 na programu televize HRT 2. Přenos zápasu bude možné vidět i v mnoha restauracíh a kavarnách.

Benzin:

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,60 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzin až o 40 lipa.

Kurzy:

Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,30 kuna a za 100 slovenských korun 18,91 kuna. Za jedno euro 7.19. Banky si účtují většinou provozi. Pozor si dávejte hlavně ve směnárnách či na hotelových recepcích, kde kurz může být výrazně méně výhodný.

Doprava:

Dnes je v celé zemi doprava klidná, nikde nejsou zácpy ani jiná zdržení. Řidičům přeje i počasí. Na některých úsecích Jadranské magistrály a při průjezdu Krajinou je stále na silnici ještě štěrk a kamení po nedávných deštích. Na hraničních přechodech se nečeká a trajekty plují na čas.

Počasí:

Ve čtvrtek 17. srpna bude Chorvatsku opalovací počasí. Na celém území se očekává převážně jasno a slunečno. Pouze ve vnitrozemí Istrie a v Gorském Kotaru je možná oblačnost a místy přeháňky. Vát bude většinou slabý jižní vítr. Ranní teploty 18-23, odpoledne 26-31 stupňů.

Prognoza za pomorce: Na moři bude převážně jasno, počítejte se slabým až středním jugem. Teplota vzduchu bude během dne stoupat. Viditelnost 10-20 km, moře na 3-4.

Výhled: Česká nás jenom slunečné a teplé počasí. V některých dnech je třeba počítat s malou oblačností, pršet ale v dohledné době vůbec nemá. Teploměr se o víkendu vyšplhá k 36 stupňům. Již tradičně bude o něco hůře na severu. Pro Istrii meteorologové hlásí konec slunečných dní o víkendu, kdy by se tam mělo zatáhnout a možné budou i přeháňky.

autoři: Saskia Mišová , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu