Ve Smržovce závodili na saních profesionálové i nadšenci

24. únor 2018

Smržovka, považovaná za kolébku českého sáňkování, v sobotu hostila druhý ročník sáňkařských závodů. Sešli se na něm bývalí reprezentanti na závodních saních s naprostými amatéry na rohačkách.

Závod se konal na přírodní sáňkařské dráze, která vede od Černé Studnice až  do skiareálu Filip ve Smržovce. Celá trasa měří necelé čtyři kilometry, pro druhý ročníky závodu ale byla délka tratě zkrácena na 1200 metrů.

sane-smrzovka-11.jpg

Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích. Muži na závodních a sportovních saních, muži na turistických saních, ženy bez rozdílu saní a čtyřčlenná družstva, ve kterých musela být jedna žena. Jedinou podmínkou pro přihlášení byl věk vyšší než 15 let a také ochranná přilba. Saně si lidé mohli přinést svoje, a to jakékoliv, nebo si je mohli půjčit v tamním skiareálu.

sane-smrzovka-6.jpg

Na závody se sjeli sáňkaři z celé republiky. Týmy přijeli třeba z Českých Budějovic, Klášterce nad Ohří nebo z Jeseníků. Utkali se tam bývalí reprezentanti na závodních saních i nadšenci na rohačkách i ještědkách. A protože to v sobotu bylo právě 50 let od zimních olympijských her v Grenoblu, dorazili i dva její účastníci, sáňkaři Dana Spálenská a Jan Hamřík.

sane-smrzovka-8.jpg

Druhý ročník sáňkařského závodu Svijany Cup pořádali společně TJ Spartak Smržovka, město Smržovka, skiareál Filip a také sáňkařská legenda Miloš Morávek.

autor: mib

Související