Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti je k vidění nová unikátní výstava

3. listopad 2006

Název Aztékové a civilizace starého Mexika napovídá, že se jedná o další ze série exotických témat. Expozice představuje předkolumbovské civilizace na území dnešního Mexika a částečně i Hondurasu. Výstava zahrnuje více než dvě stovky unikátních předmětů. Jsou doplněny velkými barevnými fotografiemi a reprodukcemi nástěnných maleb z aztéckého období.

"Kromě soch a sošek jsou zde některé předměty běžné denní potřeby, jako misky, dýmky (aztékové už kouřili tabák), máme tady přesleny na zpřádání příze, jejich pečetidla, tiskátka a razítka, které používali, a můžeme tady vidět i kopie dvou nejznámějších rukopisů - pocházejí z aztéckého období - kodexu Borbonicus a kodexu Borga," vyjmenovává kurátor výstavy Miroslav Vaškových. V části výstavy, která je věnovaná aztékům, je postavená ve zmenšenině hrobka. Jde o zmenšenou třístupňovou pyramidu, která stála v Tenochtitlanu - hlavním aztéckém městě, nedaleko jejich hlavního chrámu zvaného Templo maior. Grafické listy na stěnách znázorňují výjevy ze života aztéků a především jsou na nich vyobrazeny rituální obřady a také kalendář.

"Výstava mapuje hlavně období aztéků, což byla kultura na území tehdejšího Mexika od 13. do počátku 16. století. Máme tu i předměty mnohem starší - již z období olméků a mezcalů, tedy z poloviny prvního tisíciletí před zlomem letopočtu. Pak jsou zde představené předměty například zapotéků, mayské kultury, jejichž rozkvět spadá do stejné doby jako u nás období Velké Moravy," doplňuje Miroslav Vaškových. Výstava je otevřena denně od 9 do 17 hodin až do 25. února příštího roku. Najdete ji ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti ve Smetanových sadech ve velkém sále.

Spustit audio