Ve sklenících Květné zahrady v Kroměříži po roce znovu rozkvetly kamélie a další rostliny

Kvetoucí kamélie si návštěvníci každoročně mohou koncem zimy prohlédnout díky výstavě, letos však vzhledem k epidemické situaci nebude její uspořádání možné.

Okrasné rostliny se ve městě pěstují od 19. století. Čtyři desítky exemplářů ve sklenících jsou staré více než sto let. V kroměřížské sbírce jsou zastoupeny stovky červeně, růžově i bíle kvetoucích kamélií.
"Kamélie japonská, o kterou tady hlavně jde, se vyznačuje velkou variabilitou odrůd. Šlechtí se už stovky let. To je rostlina, která se ve své domovině, v Číně, v Japonsku, v Koreji, jako okrasná rostlina pěstovala už před naším letopočtem. Typů květů a barevných variací je bezpočet," uvedla Lenka Křesadlová z Metodického centra zahradní kultury v Kroměříži.

Z roku 1920 podle ní pochází první ucelený seznam rostlin, které zahradníci ve sklenících Květné zahrady pěstují. Odborníci však předpokládají, že se v ní kamélie nacházely už okolo roku 1850, stejně jako v nedaleké Podzámecké zahradě. Nejvzácnějšími exempláři sbírky je 40 rostlin starších než sto let, které jsou zasazeny v dřevěných škopcích. "To, že mají dneska čtyři pět metrů, je výsledek růstu v nádobách. Navíc je pravidelně sestřiháváme, protože jinak by se nám do skleníku nevešly," řekla Křesadlová.

Aby kamélie v zimě vykvetly v plné kráse, potřebují podle zahradnice Jiřiny Janečkové teploty mezi deseti až 15 stupni Celsia a dostatek světla. Přes léto se rostliny nesmějí vystavovat přímému slunci.

Zástupci Metodického centra poslali také „malou ochutnávku“ letošní květinové nadílky:

 

Tradiční výstavu kamélií přesunula Květná zahrada v souvislosti s epidemickou situací na příští rok. Na facebooku zahrady se ale během února objeví videa, fotografie a komentáře, které se rostlinám budou věnovat.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související