Ve sklárnách v Karolínce propustí méně lidí. Část zaměstnanců si už našla novou práci

27. červen 2020 13:21

Výpověď v Karolínce dostane 55 lidí, zhruba o dvě desítky méně než se původně počítalo

Sklářská společnost Crystalex CZ reorganizuje výrobu. Kvůli zvýšení efektivity ji chce soustředit v Novém Boru na Českolipsku, rozhodla se proto uzavřít závod v Karolince na Vsetínsku a technologii přesunout.

Výpověď tam dostane 55 lidí, zhruba o dvě desítky méně než se původně počítalo. Některým zaměstnancům se totiž podařilo rychle najít jinou práci a firma jim umožnila odejít dřív. ČTK to dnes sdělil ČTK mluvčí společnosti Jaroslav Švehla.

Čtěte také

Do Nového Boru se přesunou dva technologické celky, provoz by měly zahájit v srpnu. Firma stěhuje automatickou linku na vytváření dekorů na skle pomocí leptání a také strojové broušení skla. Tyto technologie už nejsou mezi zákazníky tak populární, a závodu v Karolince proto výrazně ubylo zakázek.

 "Z obchodně-ekonomického pohledu nebyla situace v závodu v Karolince příznivá delší dobu. I přesto jsme se snažili provoz udržet, ale další pokles objednávek během pandemické krize vyústil v rozhodnutí přestěhovat výrobu do mateřského závodu v Novém Boru," řekl generální ředitel Crystalexu Tomáš Januš.

Podle Januše se firma musí chovat efektivně. "Oba závody jsou od sebe vzdáleny bezmála 400 kilometrů a už jen z pohledu logistiky pro nás bylo udržení provozu dlouhodobě velmi složité," doplnil. Pro obsluhu nových technologií v Novém Boru počítají s vytvořením nových pracovních míst, v současné době v mateřském podniku pracuje 650 lidí.

Sedm pracovníků ze Vsetínska využilo nabídky firmy a přesunou se do Nového Boru nebo budou s Crystalexem spolupracovat na dálku.

Podle Januše není firmě osud zaměstnanců lhostejný, proto chce při prodeji areálu v Karolince zohlednit, kolik nový majitel zaměstná lidí. V současné době už podle něj vedení Crystalexu jedná s regionálním zaměstnavatelem, který by měl do Karolinky přinést stovku pracovních míst.

"V Karolince zůstane desítka zaměstnanců. Část bude zajišťovat chod podnikové prodejny a další se budou starat o areál," dodal ředitel.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související