Ve skladu pohonných hmot vybuchly autocisterny. V Loukově na Kroměřížsku byl třetí stupeň poplachu

10. září 2018 17:19

Večer hasiči oznámili, že v areálu Čepra v Loukově vybuchla a vzňala se autocisterna, od ní chytly další 2. Nádrže na paliva ani technologie nejsou ohroženy.

Jeden člověk utrpěl lehké zranění, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu. 

Požár v areálu Čepra v Loukově vznikl na výdejním zařízení, uvedla firma. Nádrže na paliva nejsou ohroženy. Příčinou asi není závada na zařízení. 

"V současné době byl požár lokalizován v prostoru stáčiště pro autocisterny a žádná z nádrží na skladování pohonných hmot není ohrožena," uvedla mluvčí společnosti Čepro kolem 18:00.

Večer hasiči oznámili, že v areálu Čepra v Loukově vybuchla a vzňala se autocisterna, od ní chytly další 2. Nádrže na paliva ani technologie nejsou ohroženy.

Na místě je podle ní také chemická laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm a vypomáhá i Olomoucký kraj. "Taktéž byly zasaženy i výdejní lávky pohonných hmot. Okolní nádrže a technologie nejsou zasaženy ani nijak ohroženy. Pouze došlo k explozi a požáru jedné autocisterny a od toho chytly další dvě autocisterny," uvedla mluvčí hasičí Lucie Javoříková. 

Starosta Loukova Antonín Zlámal ČTK řekl, že nebylo zapotřebí evakuovat obyvatele, evakuovány podle něj byly pouze objekty Čepra.

Výbuch ve skladu v Loukově

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Petr Olšan ČTK řekl, že zraněný člověk utrpěl popáleniny v oblasti hlavy a zlomeniny nohou. "Jeho zranění je středně vážné, je mimo ohrožení života," uvedl Olšan. Zdravotníci muže převezli do zlínské nemocnice.

Silnice do areálu je uzavřená. Vedení Loukova je podle starosty v pohotovosti. "Budeme zřejmě informovat obyvatele, aby nechali zavřená okna a nevětrali," uvedl Zlámal.

Podle webu Českých drah nejely ani vlaky mezi Bystřicí pod Hostýnem a Kunovicemi-Loučkou. V podvečer byla doprava obnovena.

Společnost Čepro zahájila v roce 2011 v Loukově provoz nových skladovacích nádrží. Umožnily navýšení státních hmotných rezerv pohonných hmot na 120 dní. Projekt tvoří čtyři objekty o celkovém objemu 140.000 metrů krychlových. Jsou to největší nádrže na pohonné hmoty v Česku. Investice do jejich výstavby činila přibližně 1,4 miliardy korun.

autor: rv | zdroj: ČTK