Včelí naučná stezka

21. červenec 2007

Na cyklistické stezce, která spojuje Uherský Ostroh a Ostrožskou Novou Ves na Uherskohradišťsku, byla otevřena včelí naučná stezka. První projekt svého druhu u nás vymysleli včelaři v Ostrožské Nové Vsi.

"Po této cyklistické cestě jezdí velice moc mladých lidí, tak nás napadlo, když existují různé naučné stezky, proč by nemohla být včelí naučná stezka," uvádí jednatel Základní organizace Českého svazu včelařů v Ostrožské Nové Vsi František Nešpor. Jedná se o celkem 12 zastavení, kde jsou informační tabule, které popisují vždy nějakou oblast včelařství. Tabule se nacházejí u odpočívadel.

Cílem stezky je informovat lidi o důležitosti včel a včelařství. " Vždyť bez včel by jsme nemohli vůbec existovat,"uvádí Nešpor. "Našim nejvyšším cílem je, aby se třeba někdo rozhodl na základě těchto informací včelařit," dodává. Propagace včelařství zrealizovanou stezkou nekončí. Organizátoři mají v plánu vystavět v lázeňském okolí včelařský skanzen, který by ukazoval, jak se lidé včelám věnovali dřív a jaké používali techniky.

"Včelí stezka je naprosto ojedinělá akce v rámci České republiky," uvádí předseda Českého svazu včelařů pan Sojka. " Podle mě jednoznačně naplní poslání, které tento projekt má mít. Člověk je dnes více obrácený do světa techniky a proto potřebuje nějakou protiváhu. Stezka ji tímto nabízí, protože včela je neodmyslitelnou součástí přírody, která se bez ní neobejde," dodává Sojka.

Spustit audio