Včelary plné prezidentů, plečkaři i malování na ženské tělo. Ivan Křemeček povídal i kreslil

12. květen 2018

Kdo zná a čte humoristický časopis "Trnky Brnky", pak mu jistě není neznámé jméno kreslíře Ivana Křemečka. Kde ho nejčastěji napadne tip na kreslený vtip, čím jsou inspirované jeho legrační postavičky a jaké to je, malovat na nahé tělo modelek nebo karikaturu podle skutečné předlohy?

Ivan Křemeček bydlí ve Včelarech u Bílovic na Uherskohradišťsku. A obec je plná prezidentů. "Nikdo je ale nevolil, jde o prezidenty různých spolků," říká Křemeček, který je prezidentem pokleslé kultury.

A v obci mají bohatý spolkový život a také motorkářský gang Včelarští smradi. Jezdí na starých strojích typu Babety a jedinou podmínkou je, že motorky musí mít šlapátka.

V obci také působí skupina plečkařů, tedy jezdců na starých kolech. A ti podle Křemečka vyjíždí jednou za rok na spanilé jízdy.

Ivan Křemeček a moderátorka Apetýtu Andrea Kratinová

Křemeček začal kreslit už na základní škole, na zakázku pak poprvé maloval na základní vojenské službě. "Dostal jsem na výběr, buď jsem měl jít do basy nebo kreslit do časopisu Vojenské křídla," vysvětluje Křemeček.

Kreslíře vtip buď napadne nebo maluje na zakázku. Kresbu začíná od očí, důležitý je podle Křemečka úsměv. "Někteří lidé ale namalovat nejdou. Je to někdy ruská ruleta," říká Křemeček. Dobře se mu maloval třeba herec Václav Vydra nebo zpěvačka Lucie Bílá.

Dobře se podle něj malují také děti. A dostal se také ke kreslení na nahá ženská těla.  "Je to takové zpestření, legrace," vysvětluje Křemeček.

Kreslené vtipy Ivan Křemeček spočítané nemá. Vydal už ale čtyři autorské knihy.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Fránek | zdroj: Český rozhlas

Související