Vařená bábovka
Vařené bábovce se v Polsku říká babka gotowana a tento recept Zuzka Plíšková získala od Maryny Matuszek, která představuje polské speciality v obchůdku Laskominy od Maryny.
Budete potřebovat:
170 g másla
4 vejce
140 g krupicového cukru
170 g bramborového škrobu
60 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
Postup:
1. Máslo utřeme s cukrem do pěny, poté do něj zašleháme jedno vejce po druhém.
2. V míse smícháme prosátou mouku, sůl, prášek do pečiva a škrob a všechny suché suroviny přimícháme k máslu s cukrem a vejci, aby vzniklo jednolité těsto.
3. Keramickou, nebo hliníkovou formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme krupičkou a těsto do ní vlijeme.
4. Připravíme si větší hrnec, do kterého nalijeme vodu tak, aby sahala zhruba do tří čtvrtin výšky bábovky (forma by neměla mít „komínek" uprostřed s otvorem, mohla by do něj natéct voda).
5. Formu poté dobře přikryjeme několika vrstvami alobalu a hrnec přikryjeme pokličkou.
6. Vaříme při mírnější teplotě asi 1 hodinu.
7. Poté sundáme alobal a poklici a vaříme odkryté ještě zhruba 10 minut.
8. Propečenost vyzkoušíme špejlí.
9. Opatrně vyklopíme, pocukrujeme, nebo polijeme polevou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.