Vánoční výzdobu, zvyky a tradice poskytuje předvánoční prohlídka státního zámku v Náchodě

28. listopad 2022 09:45

V muzeích, na hradech a zámcích začal Advent. Návštěvníci se nejčastěji můžou těšit na trhy, výstavy nebo speciální prohlídky v kostýmech. Prostory jsou vánočně vyzdobené a platí to i pro státní zámek v Náchodě. Náš reportér byl u toho, když vrcholily přípravy na adventní prohlídky. 

Vcházím do zázemí státního zámku v Náchodě. Vidím před sebou kastelánku Ivu Kysilkovou a cítím tady nádhernou vůni. Právě totiž na talíře chystá cukroví. Chválím, jak krásně vypadá a voní. „Děkuji za pochvalu, vánoční cukroví jsme si připravovali vlastnoručně.“

Čtěte také

Jsou tady vidět třeba vánočky nebo hvězdičky. „To jsou medové perníčky, dále tady máme rohlíčky a ještě zatím schované linecké cukroví, to budeme muset ještě poslepovat.

Postupujeme dál, kde Aleš Kotys připravuje betlém na umístění do zámku. „Momentálně přidělávám jesličky. A doufám, že to bude držet, říká s úsměvem.

Hned, jak se doladily poslední detaily umístění některých věcí, tak jsme vyrazili po schodech nahoru. „Jdeme do poslední místnosti prohlídkové trasy, vzali jsme to zkratkou, abychom nemuseli obcházet celý zámek, vysvětluje Iva Kysilková.

Čtěte také

A přicházíme k jednomu z nazdobených vánočních stromečků. „Teď jsme v pokoji Bedřicha, posledního člena rodu Schaumburg-Lippe na náchodském panství.

Jsou to skutečně vánoční ozdoby, které zapadají do historické doby, protože to není nic moderního. „Snažili jsme se to doladit do druhé poloviny 19. století nebo počátku 20. století. Zkrátka do schaumburgské doby.

Uprostřed velkého sálu náchodského zámku zase stojí obrovský stůl a na něm slavnostně prostřená tabule. „A vidíme, že kromě svícnů dominuje tomuto slavnostnímu stolu také adventní věnec.

Betlémy jsou už rozmístěné uvnitř zámku a my se můžeme jít podívat ven na zdejší zajímavou novinku.

Tou je místo, kde se mohou lidé pod jmelím políbit. Je nazváno jako pusapoint - zámek Náchod. Zájemci ho najdou na zámeckém nádvoří jen kousek od vánočního stromku. Ten můžou zdobit sami návštěvníci.

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

Spustit audio

Související