Vánoční sbírku hraček pro své dětské oddělení vyhlásila kroměřížská nemocnice

7. říjen 2006

Je to vůbec poprvé, co se takovou formou snaží získat hračky pro malé pacienty.

Případní dárci je mohou nosit přímo do nemocnice, pokud možno málo opotřebované a také bezpečné. Primářka dětského oddělení Jana Matonová vysvětlila, jak na nápad uspořádat sbírku vlastně přišla: "Vedlo mě k tomu hlavně to, že naše oddělení nemá na hračky peníze a myslím si, že ani nemocnice. Její prioritou samozřejmě je, aby na tom oddělení byly odpovídající přístroje a to, co je potřebné k vlastní péči o malé pacienty.

Hračky nám tedy chybí. Je jich také poměrně velká spotřeba, děti je někdy i ztratí. My jim to ovšem nemáme za zlé. Pokud někdo stráví delší čas v nemocnici a nějakou hračku si oblíbí, zavíráme nad tím samozřejmě oči. Nemáme možnost hračky nakupovat, tak oslovujeme někdy i rodiče. Ti nám nějaké hračky nosí i sami, tak aby si děti měly v době pobytu na dětském oddělení s čím pohrát. Lidé by nám neměli nosit hračky, které by mohly způsobit zranění dítěte. Tedy takové, které mají např. ostré hrany."

Kam přesně mohou dárci hračky nosit, upřesnila mluvčí kroměřížské nemocnice Lenka Koutná: "Hračky mohou přispěvatelé nosit na dětské oddělení k rukám vrchní sestry pí Dvořákové. Ukončení této sbírky se předpokládá 18.prosince, tak aby děti dostaly tyto hračky pod stromeček. Čas vánoc strávený v nemocnici totiž pro ně rozhodně není příjemný. Sbírka bude probíhat také uvnitř nemocnice, kde se do ní zapojí všechna oddělení a budeme ji vyhlašovat i v místním regionálním tisku.

Nechceme vyhlašovat nějaký den D, kdy by lidé měli hračky nosit hromadně. Pro nás je lepší, kdyby od této chvíle přišel kdokoli a kdykoli, aby najednou ve stejnou dobu nepřineslo hračky větší množství lidí. Na oddělení musí přece jen sestry hlavně pracovat, takže budeme rádi, když ti, co chtějí přispívat a nosit hračky, budou chodit průběžně."

autor: pes
Spustit audio