Vánoční drobení s krůtou

Lenka Durďáková, tajemnice Regionu Slovácko, zná tenhle recept od babičky svého manžela, která jej dodnes připravuje pro celou rodinu "na Štěpána". Recept můžete najít také v knize Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II od Marty Kondrové. Letos ji vydal Region Slovácko v Uherském Hradišti.

Budete potřebovat:

drobení:
180 g hrubé mouky
1 vejce
špetka soli

krůta:
krůtí stehna a ořez
kořenová zelenina
cibule
2 stroužky česneku
bobkový list
nové koření
černý pepř celý
150 g anglické slaniny
kousek másla
sůl, mletý pepř

Postup:

Drobení:

1. Vypracujeme těsto, dle potřeby podsypáváme moukou.

2. Necháme odpočinout a strouháme na hrubém struhadle.

3. Drobení poté necháme usušit.

4. Poté buď rovnou zaváříme v osolené vodě, nebo uschováme na pozdější použití.

Krůta:

1. Naporcovaná stehna spolu s ořezem, cibulí, česnekem a zeleninou a koření vložíme do vody, osolíme a uvaříme.

2. Na pekáček potom dáme obrané maso z vývaru, osolíme, opepříme a na každý kousek masa dáme trochu másla a poklademe plátky anglické slaniny.

3. Podlijeme trochou vývaru, zasypeme drobením a upečeme.

4. Místo krůtího masa můžeme použít i kuřecí.

5. Také je možné nejprve částečně upéct maso, poté přidat drobení a podlít vývarem z drůbeže.

autor: Zuzana Plíšková