Vánoční bramborový salát den po dni. Záleží na míře a vlhkosti surovin
Pokud chcete výborný bramborový salát na Štědrý den, musíte ho připravit den předem a dochutit v den servírování. Alespoň tak radí šéfkuchař pražské restaurace Konírna David Korecký. Jeho recept na bramborový salát lze vylepšit například o trochu jogurtu, nakrájená jablka nebo další ingredience. Záleží hlavně na míře vlhkosti a poměru surovin.
Vánoční bramborový salát
600 g salátových brambor
3 vejce
3 lžíce majonézy
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 lžíce plnotučné hořčice
1 středně velká cibule
5 kyselých nakládaných okurek
lák z okurek
hrst hrášku
sůl
pepř
Postup:
22. prosince
Uvaříme si brambory bez soli ve slupce do poloměkka, aby při krájení držely dobře tvar a nerozpadaly se. Necháme je zchladnout do druhé dne.
Uvaříme si do poloměkka i kořenovou zeleninu a necháme zchladnout do druhého dne.
23. prosince
Brambory zbavíme slupky a nakrájíme buď nožem na malé kostičky, nebo použijeme protlačovátko na brambory. Kořenovou zeleninu nakrájíme na stejně velké kostičky jako brambory. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, podobně i kyselé okurky.
Pak všechny nachystané ingredience smícháme dohromady a dochutíme solí, pepřem a lákem z okurek.
Majonézy dáváme opravdu raději málo, aby salát nepřipomínal spíš pomazánku. Chceme-li, aby nebyl salát tak tučný, pomáhá, když jsou brambory i zelenina na větší kousky. Pak není třeba tolik majonézy na obalení. Je třeba v míse míchat salát odspodu, abychom uvařenou zeleninu a brambory nerozmačkali. Po smíchání a dochucení necháme v lednici odležet do Štědrého dne.
24. prosince
Na Štědrý den salát znovu ochutnáme a případně definitivně dochutíme. Přes noc si totiž mohly brambory vzít hodně vlhkosti z láku i majonézy a také soli. Proto je třeba zvlhčit salát přidáním trošky majonézy, zakápnout lákem z okurek nebo dosolit.
Salát vám vydrží asi 5 dní, pokud ho budete uchovávat v chladu a temnu. V případě, že chcete salát konzumovat i po Štědrém dni, cibuli spařte předtím, než ji dáte do salátu. Nebude pak tak rychle v salátu kvasit, měnit jeho chuť a nadýmat.
David Korecký
Nikdy by nepřevzal a nepoužil špatnou surovinu. Šéfuje kuchyni v pražské restauraci Konírna. Věnuje se české kuchyni a vyhlášené jsou jeho zadělávané dršťky. Sám nemá nejoblíbenější restauraci, spíš chodí do různých typů podniků a zkouší rád nové věci.