Vánoce a přejídání domácích mazlíčků

21. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Každý majitel čtyřnohých kamarádů by měl vědět, že člověčí kuchyně není pro psy a kočky. Zvláště o Vánocích můžeme snadno podlehnout tomu nenasytnému pohledu našich miláčků a dát jim kousek čokolády, cukroví nebo dokonce zbytky z talíře. Řízek či bramborový salát.

Váš miláček to zhltne raz dva, ale později mohou nastat zažívací potíže nebo vážnější komplikace.

„Většina majitelů by si přála, aby byla výjimka o Vánocích, protože jsou mazlíci a majitelé v jednom prostoru. Bohužel musím říct, že nejsem příznivcem toho dávat pejskům a kočkám lidský pamlsek, protože obsahují hodně soli a dalších ingrediencí, které jim nesvědčí,“ říká veterinář Přemysl Novák.

Pozor na čokoládu

Existuje mnoho pochutin a aditiv do jídla, které jsou bezpečné pro člověka, ale toxické pro zvíře. Nejčastějším problémem, se kterým se kolem svátků u zvířat můžeme setkat je průjem nebo zvracení.

Často diskutovanou pochutinou je čokoláda a kofein. „Například 100g hořké čokolády může být pro pětikilového psa velmi toxické,“ upozorňuje Přemysl Novák. Pozor na čokoládové ozdoby na stromečku. Stává se, že po tom pes skočí a s ní to i s alobalem. A většinou pak končí u lékaře.

Bezpečnostní zásady

Je potřeba zabránit tomu, aby na zvíře nespadl stromeček! Kočky po něm rády šplhají, psi se k němu hrnou, protože cítí vůni čokoládových figurek. Jak už bylo zmíněno, pozor na alobal. Obezřetní buďte i v případě, že dáváte svým mazlíčkům kosti. S těmi se musí opatrně, zvláště u starších zvířat. Tam se často stává, že dojde k ucpání a opět se můžete ocitnout na veterině.

Dalšími riziky mohou být zažívací problémy, které vznikají tím, že se pes či kočka nacpe vším možným. Pozor na alkohol, aby se k němu psi nedostali. Někteří jedinci jsou schopni nějaké množství např. piva vypít, a to je špatně. S mlékem opatrně. Pokud vaše kočka trpí průjmy, zažívacími potížemi, není pro ni vhodné. Pozor také na zapálené svíčky, snadno ji může pes či kočka shodit a malér je na střeše. „Buďte bdělí a užijte si klidné Vánoce se svými mazlíčky,“ dodává Přemysl Novák.

Spustit audio