Valašsko se sice těžce hledá, místní frgály ale nezklamou

21. červenec 2018
Glosa Pavla Maurera

Kobzole nebo frgály? Náš expert přes dobré jídlo Pavel Maurer celé léto v novém seriálu navštěvuje různé regiony České republiky. Dnes se vydáme na Valašsko.

Prázdniny a doba dovolených jsou tady. Odpočíváme, relaxujeme a také cestujeme za hranice všedních dnů. Čechy a Morava, Slezsko, města a regiony nám nabízejí velmi specifické gastronomické zážitky, lokální recepty a suroviny.

Hranice Valašska jsou a vždycky byly trochu sporné. Říká se, že Valašsko je tam, kde jsou zrovna Valaši. Nicméně určitě se nespletete, když navštívíte třeba Valašské Meziříčí, Valašské Klobúky, poetické Velké Karlovice s jejich slavným gastronomickým festivalem, v Rožnově pod Radhoštěm určitě doporučuji navštívit nejen unikátní Valašské muzeum, ale i skvělé Pivní lázně spojené s ochutnávkou místního polotmavého speciálu Rothschild.

Světnička v jednom ze stavení v rožnovském Valašském muzeu v přírodě

Ve Vizovicích se pak každoročně v srpnu odehrává slavné Trnkobraní. Trnky jsou sice druhy švestek, které jsou u nás spojeny především se slivovicí, ovšem na Trnkobraní jde především o pojídání švestkových knedlíků ve velkém. Ne, že bych zrovna moc fandil olympiádám v přejídání, ale podobné zábavy pro jedlíky najdete skoro ve všech zemích světa. Někdo se propracuje na výsluní tím, že toho do sebe nacpe ze všech nejvíc.

Pojďme ale gastronomicky dále. Když řeknete kobzole, každý na Valašsku ví, že jsou to brambory neboli erteple. Dělají se tu s tvarohem, na slano s kousky zeleniny, se škvarky, uzeným, nebo jen tak s kefírem, mačkané s pažitkou nebo libečkem. Brambory vařené a smíchané s vejcem a moukou pak dávají základ šulánkům, též v tomto kraji oblíbeným.

Brynzové halušky se slaninou

Blízko je Slovensko, takže bryndzové halušky a strapačky tu mají své jasné místo. Kromě valašské kyselice jsou valašské frgále či frgály bezpochyby hlavním hrdinou této krásné lokality. Můžete je mít hruškové, skořicové, jablkové, tvarohové, povidlové i makové či ořechové.

Nejkrásnější vlastností frgálů je dle mého názoru tloušťka korpusu. Ten je velmi tenoučký, naopak na náplni nikdo nešetří. Máte plnou pusu ovoce či tvarohu, až se vám z toho točí hlava. Nejhorší koláče na světě jsou totiž ty, co vám nabídnou horu těsta a pak přidají jen několik miligramů té okouzlující a nejočekávanější náplně ovoce, pyré nebo drobenky. A to zkazí náladu! Naštěstí ošizené receptury na Valašsku nikdo nezná!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio