Václav Vydra seděl na koni poprvé ve třech letech, ale byl to kůň bronzový

15. červenec 2019

Poprvé seděl na koni už ve třech letech, pravda jen na tom bronzovém ve Valdštejnské zahradě v Praze. Jezdit na koni ho baví a miluje parforsní hony, což je sport zvaný honební jezdectví. Kvůli němu se začal koním naplno věnovat. Proto před osmi lety koupil statek v Malčanech u Slapské nádrže a ustájil tu svoje koně.

Na statku jich je celkem 25, z toho 7 patří Václavovi. Stará se o ně téměř denně. Koně jsou ustájeny volně v tzv. aktivní stáji. Na podlaze je z části původní podlaha, jinde betonová a na kusu i gumová, aby si měli koně kde odpočinout nebo si lehnout. Nejraději prý koně spí jakoby na psa nebo na boku. Ale dokážou spát i ve stoje. „Pro stání nepotřebuje kůň žádnou energii, prostě stojí jako stůl“, prozrazuje Václav Vydra. A dokonce i hlasitě chrápou.

Koně jsou rádi spolu

Koně se na statku pohybují volně venku i vevnitř ve stáji. Nad hlavami jim létají vlaštovky, podle ornitologického sčítání tu mají 15 hnízd. Ptáci jsou pro koně přínosem, chytají totiž ve stájích hmyz. Pro koně je nejdůležitější jídlo, voda, pohyb a život v stádě. Toho všeho si tu vrchovatě užívají. Koně jsou rádi spolu, dokonce se vzájemně drbou zuby.

Prohlédl jsem si také automat na krmení koní. K němu zvířata přijdou, senzor jim otevře vrátka do boxu, kam vejdou a vrátka se za nimi zase zavřou. Vpředu na zemi pod nimi se vysune ze zástěny miska se suchým krmivem – jedna dávka. Když kůň dojí, automat ho zase pustí ven. Vyzkoušel jsem si to osobně, jako bych byl kůň. Zdá se, že koním na statku směs chutná, protože po krmení postávali u automatu dál a nechtěli odejít.

Vydra plave jako vydra

Jak prozradil Václav: „Koně se rádi cachtají a koupou, ale sami plavat nejdou.“ Chodí s nimi tedy ke Slapské nádrži a na vodítku je bere do vody. Plave před nimi rukama znak a nohama styl prsa. Prý při tom sám vypadá jako vydra. Koně plavou za ním na vodítku. Když takto uplavou společně 30 metrů, je to pro koně tak akorát. Zpátky už se Vydra drží koně za ocas a plavou ke břehu, kde na ně čekají ostatní koně.

Na statku jsme také pomohli s krmením, když jsme společně přiváželi traktorem s vidlicí velké balíky sena. Václav Vydra se naučil řídit traktor během natáčení seriálu Život na zámku. Dnes s ním drandí po dvoře statku a bravurně. Také jsme Václava sledovali, když koním brousil kopyta. Je to pěkná fuška jak podotkl: „Přiznávám, že jsem v podstatě v životě nic těžšího nedělal. Jako fyzickou práci.“ Na statku je to především tvrdá práce.

Když jsme si povídali o Humoriádě, kam chodí Václav Vydra velmi rád a vždy s úsměvem na rtech, tak přidal i jeden koňský vtip: Potkají se dva slepí koně. Ten jeden říká: „Poběžíš letos Velkou pardubickou?“ Ten druhý odpoví: „Nevidím žádnou překážku.“

Spustit audio