Václav Souček: Výměník

Agentury průzkumu veřejného mínění čas od času vydají - každá svůj - počet popularity a neoblíbenosti našich politických veličin. Stalo se tak i minulý týden a glosa nemíní veličiny jmenovat. Naopak míní poukázat na jev vcelku ojedinělý, na odchod z výsluní, nevynucený aférou, či řadou afér. 

Ministr dopravy Dan Ťok vydržel na věčně rozkývaném křesle resortu nevídaných čtyři a půl roku, a odešel do výměníku pozic, funkcí a mandátů s lehkým úsměvem člověka, který se nepotí po nocích strachy z popraskaných „průsšvihů“.

Rozběhnuté projekty staveb, oprav, a rekonstrukcí opravňují k naději, že lůno velkých investičních korporací je připraveno přijmout exministra zpět do náruče, to s jistou vděčností za kvantum rozestavěnosti, o jaké se ve funkci zasloužil.

Jak vidno, personální výměny, způsobené setrvalým grilováním, mohou vynést i nehalasné uznání za slušný způsob abdikace.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.