V Ústí nad Orlicí mají nový městský park s meditační kaplí. Vznikl na místě někdejšího hřbitova

28. únor 2019

Okolí kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí v Pardubickém kraji přeměnilo město v nový park s působivou meditační kaplí. Místo, na kterém v dávných dobách býval hřbitov, teď jednak propojuje centrum města s Roškotovým divadlem, jednak láká k procházkám a rozjímání. A to za každého počasí.

Už v době, kdy město Ústí nad Orlicí v roce 1893 zrušilo hřbitov u kostela, zřejmě zvažovalo, že by mohl na jeho místě vzniknout park. Svědčí o tom nalezené listiny z roku 1908. Zrealizovat tento záměr se ale povedlo až o 110 let později a stálo to 18 milionů korun. Park navíc nabízí i krásné výhledy do kraje. A i v tomto ročním období je tam otevřená nová kaple vybudovaná z původní márnice a hřbitovní kaple z roku 1787.

Novou kapli zasvětili sv. Janu Pavlu II. I když je její výzdoba moderní, nikterak to neubírá její historické atmosféře ani pietě. Jsou v ní totiž umístěny motivy života a smrti, vzpomínky na ty, kteří už mezi námi nejsou i oslava života. Taková je třeba mozaika od akademického malíře Pavle Šlégra v centru kaple, která je plná veselých až ohnivých barev. Má znázorňovat srdce a tvoří ji 22 tisíc kostiček z kamene a barveného skla.

Fresky v kapli vytvořil akademický malíř Petr Štěpán. Znázorňují duše dětí v rukou andělů. A dva další andělé jsou tam také v podobě soch od akademického sochaře Michala Šarše.

Kaple vyzývá k tichu a k meditaci, které je ale možné přerušit zvukem zvonů, které jsou umístěny na stěnách kaple a rozeznívají se lehkým úderem. I zvony mají připomínat obě polohy životní cesty člověka. Zvoní se pro radost, při slavnostech, ale také jako umíráček.

Kaple sv. Jana Pavla II., stejně jako orlickoústecký park, je otevřená každý den od rána do hodiny před půlnocí. Nádherné pohledy totiž toto místo nabízí i v noci při umělém osvětlení.

autor: RUS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.