V únoru na jihu Moravy opět přibylo lidí marně hledajících práci

Míra nezaměstnanosti v Jihomoravském kraji se na konci února meziměsíčně zvýšila o desetinu procentního bodu na 10,4 procenta. V evidenci úřadů práce v regionu je přes 66 tisíc lidí.

Kromě uchazečů o zaměstnání ale na jižní Moravě přibylo i volných pracovních míst. Ve srovnání s lednem jich ke konci února úřady práce nabízely o čtyři stovky více. I tak ale na jedno volné místo připadá asi dvacítka zájemců.

Bezmála šestnáctiprocentní nezaměstnanost hlásí Znojemsko, nejpostiženější místo v kraji. Jen o pár desetin procentního bodu je na tom lépe Hodonínsko. Naopak nejnižší číslo v kraji statistiky přinesly z okresu Brno-venkov. Bez práce jen tam rovných 8 procent lidí.

Míra nezaměstnanosti se v únoru zvýšila ve všech okresech Jihomoravského kraje kromě Vyškovska.

Nezaměstnaných přibylo v druhém měsíci roku také ve Zlínském kraji. Nezaměstnanost dosáhla hodnoty 9,9 procenta. To je pouze o 0,13 setin procentního bodu více než v lednu.

Celorepublikový průměr nezaměstnanosti činí 9,2 procenta, to je o desetinu více než o měsíc dříve. Oznámilo to dnes Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky.

autoři: Michal Záboj , Věra Hotařová
Spustit audio