V Suché Loze na Uherskohradišťsku konečně vyřešili problém s ukládáním stavebního odpadu

30. květen 2014

Dlouholetý problém s ukládáním a likvidací stavebního odpadu se podařilo vyřešit v Suché Loze na Uherskohradišťsku. Po téměř deseti letech začala skládka takříkajíc přerůstat tamním radním přes hlavu, a tak začali jednat. Během několika týdnů byl odpad zlikvidovaný a prázdné místo, které po něm zůstalo, bude vybaveno jako sběrný dvůr.

Přibližně před deseti lety přišli radní s nápadem vytvořit takzvaně obecní skládku. "Za družstvem narůstala hora, kam místní občané vyváželi svůj stavební odpad, proto se obec rozhodla skládku zlikvidovat tím, že zavolala třídičku a drtičku, která stavební odpad roztřídila na menší a větší frakci a ta větší se následně rozdrtila," popisuje vzniklou situaci starosta Suché Loze Petr Gazdík.

Po recyklovaném odpadu se doslova zaprášilo. "Byl o to obrovský zájem, protože tu hlínu lidé využili například na zavezení nějaké nerovnosti. Drť jsme částečně použili na zpevnění polních cest a zájem byl i ze strany podnikatelů," uvádí starosta Gazdík. Na místě staré skládky se nyní začíná stavět sběrný dvůr.

Nové sběrné místo samozřejmě dostane i svůj řád. "Sběrný dvůr by měl být rozdělený na tři části a až se naplní, tak zavoláme drtičku, odpad rozdrtíme a využijeme," dodává starosta Suché Loze Petr Gazdík. Kolik to obec bude stát zatím není jasné, protože ještě není znám přesný rozpočet.

Spustit audio