V Rožnově pod Radhoštěm se rozpadla koalice na radnici, Nezávislí Rožnováci už nechtějí za starostu Holiše

23. červen 2021 12:56
Zprávy ze Zlínska

Na rožnovské radnici skončila koalice hnutí ANO, Nezávislých Rožnováků a Zdravý Rožnov. Nezávislí Rožnováci zastupitelům města oznámili, že koalici opouští.

Hnutí Nezávislí Rožnováci oznámili v úterý 22. června 2021 na zastupitelstvu města rezignaci radního Martina Drápala na pozici radního a Jana Kučery na pozici místostarosty. Někdejší partnery kritizují za nefungující spolupráci v koalici poté, co se stal Radim Holiš  z hnutí ANO hejtmanem Zlínského kraje. Podle Holiše chtějí nezávislí Rožnováci obsadit pozici starosty města.

Čtěte také

Spory zástupců vedení města vznikly loni na podzim - hned poté, co se stal starosta Radim Holiš z hnutí ANO hejtmanem Zlínského kraje. Hejtman Holiš hned po vítězství ve volbách avizoval, že v roli starosty skončí. To ale nakonec neudělal a letos v únoru v koalici prosadil, že bude neuvolněným starostou asi na 0,2 úvazku. Jako důvod pro setrvání ve funkci uvedl,  že chce jako starosta dohlédnout na tři velké investice, které má radnice rozjeté. Jedná se o stavbu kulturního centra, rekonstrukci knihovny a vodovod na Horní Paseky.

Podle odstupujícího místostarosty Jana Kučery z hnutí Nezávislí Rožnováci se od února postupně ukázalo, že řídit kraj z pozice hejtmana a radnici z pozice starosty souběžně nelze. Město tím podle něj trpí a vedení města se podle něj přepnulo do jakéhosi udržovacího módu do komunálních voleb.

Hnutí podle Kučery respektuje, že ANO vyhrálo v roce 2018 volby a má právo vést Rožnov. Oni se ale na takovém vládnutí nechtějí podílet, a proto se vzdali pozice místostarosty a radního. Z funkce místostarosty by Jan Kučera měl odejít v polovině září.

Radim Holiš k situaci řekl, že nechá vychladnout horké hlavy, a hned co se situace uklidní, začne skládat novou funkční koalici.

Reakce Radima Holiše i Jana Kučery zaznamenala redaktorka Gabriela Hykl.

 

Spustit audio

Související