V restauraci u stolu si nápoji nepřiťukáváme, jen pozvedneme sklenice, vysvětlil Ladislav Špaček

Přiťukávání si nápoji je rituál, který raději klademe do méně formálního prostředí.

V restauraci, při banketech a vyšším společenském stolování si obvykle nepřiťukáváme. Jen pozvedneme číši a symbolickým gestem dáme najevo ostatním spolustolovníkům, že si s nimi připíjíme. Protože sedí-li u stolu 6 nebo 12 lidí, tak si můžeme přiťuknout jen se dvěma nejbližšími. Ale co ti ostatní? Obíhat stůl není správné řešení. Proto stačí jen symbolické gesto.

Jsme-li na večeři ve dvou nebo jde o rodinnou záležitost, nebo jsou 3 až 4 lidé u jednoho stolu, je přípustné si přiťuknout. Ale i toho se raději v restauraci vzdáme.

S čím si lze přiťuknout a s čím nikoliv

Přiťukáváme si pouze vínem šumivým nebo tichým. Nepřiťukáváme si aperitivy ani digestivy. Nekombinujeme přiťukávání vína s pivem, vína s vodou, ani vína s džusem. Víno je kultovní nápoj, a to se nepřipouští.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.