V pražské zoo se narodilo slůně

27. březen 2020

V pátek ráno, krátce po třetí hodině, porodila v Zoo Praha slonice Tamara své druhé mládě. Slůně je samička a váží devadesát dva kilo. Mláděti se daří dobře, matka o něj vzorně pečuje.

První mládě, samečka Rudolfa, porodila samice slona indického Tamara v pražské zoo 7. října 2016. Otcem obou mláďat Tamary je samec Ankhor.

V současné době je však Zoo Praha kvůli epidemii koronaviru uzavřena a chovatelé proto již dlouho pracují v oddělených týmech, aby péče o zvířata nebyla ohrožena. Příprava na příchod slůněte tak byla komplikovanější, což vyjádřil i ředitel zoo Miroslav Bobek ve svém poděkování: „Moc děkuji kolegům z Údolí slonů! Vzhledem k celkové situaci a nutnosti pracovat ve dvou oddělených týmech to pro ně bylo ještě mnohem složitější než kdy dříve. S napětím teď budeme očekávat porod druhé březí slonice, Janity.“

V Zoo Praha se 27. března 2020 narodilo mládě slona indického

Slonice Tamara porodila po třetí hodině ráno. „Okamžitě se začala stavět nad mládě tak, aby ho měla mezi všema čtyřma nohama, a chránila jej tak. Chovatelé neměli důvod nijak zasahovat,“ vysvětluje Pavel Brandl, kurátor chovu savců.

Sloní slečna se narodila v pátek nad ránem a váží 92 kilogramů

Sloní slečna váží 92 kilogramů, což je pro novorozené samice slona indického průměrná váha. „Na vlastní nohy se postavila asi dvacet minut po porodu. A již se pokouší od matky pít,“ doplňuje vrchní chovatel slonů Martin Kristen.

Sedmičlenná skupina slonů chovaná v pražské zoo se tak dnes rozšířila o nový přírůstek. V brzké době chovatelé očekávají ještě porod samice Janity. Pokud i ten dobře dopadne, bude žít v Údolí slonů devítičlenná sloní rodina: samec Ankhor, slonice Gulab, Shanti, Tamara a Janita, starší mláďata Rudolf a Maxmilián a dvě letošní slůňata.

Slonice Tamara a Janita se slůňaty Rudolfem a Maxmiliánem v listopadu 2016
autor: JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.