V Potštejně najdete hned dva hrady najednou. A k tomu i zámek. To vše uprostřed nádherné přírody

7. duben 2017

Dnes se budeme trochu toulat po našem kraji a zastavíme se v podhůří Orlických hor, přímo v malebném údolí Divoké Orlice, kde leží obec Potštejn. Přijel k nám tamní starosta Petr Dostál.

Hned musím říci, že vám docela závidím. Protože tam u vás je krásná příroda, krásná krajina, taková pohádková. Tam se asi hezky žije, ne?
No já bych řekl samozřejmě, že to je nošení dříví do lesa. Ale opravdu, Potštejn je výjimečný tím, jak je v zářezu údolí Divoký Orlice, tak má krásnou přírodu, krásná zákoutí a je tam spousta historie, která to ještě doplňuje. Takže je to velmi atraktivní místo.

Zřícenina hradu Potštejn, to byla moje první zřícenina a vlastně pohádkový hrad, který jsem kdy v životě zažil.
Jsme jedna z mála obcí, co má hrady dva, protože na protějším kopci je hrad Velešov. A ten byl známý i tím, že hrabě, který hledal poklad na hradě Potštejně, tak ho hledal i na tom Velešově. Máme na to dokumentaci a vydanou publikaci. Je tam nyní naučná stezka a krásné místo s výhledy.

Potštejnský hrad a Velešov, to jsou asi ta největší lákadla, která tam máte. A potom také krásný zámek.
Ten zámek je samozřejmě taky hezký. Ale já si myslím, že kompozice přírody a těch tras, které tam jsou a procházky uprostřed přírody, jste za dvě minuty z centra obce u Divoké Orlice mezi kopci, je to podstatné. Prostě nádherné místo i s tou historií. Celý ten soubor je takovým lákadlem.

Kolik tam u vás žije lidí?
V současnosti je nás 932, ale stále to zatím roste. Protože zájem bydlet v Potštejně je velký. Máme poměrně širokou občanskou vybavenost, od sportovních hřišť, máme i zdravotní střediska pro děti, zubaře, obvodního lékaře, všechno.

Není to jen krásná příroda a historické památky. Ale i lidé, kteří tu žijí. Každý si najde nějaký kolektiv, v kterém se může realizovat.Petr Dostál, starosta Potštejna

Ale víte, že tohle moc starostů neříká? Že u nich roste počet obyvatel. Vy jste taková rarita.
Samozřejmě, že jsme rádi, že tomu tak je a že se nám to povedlo. Je to také spoluprací s občany. My podporujeme 15 spolků a společenských organizací skoro částkou půl milionu korun. Ale zase se nám to vrací v tom, že i to klima v obci je zdravé. Není to jen příroda a památky. Ale i lidé, kteří tu žijí. Každý si najde nějaký kolektiv, v kterém se může realizovat.

Spolky mají u vás velkou tradici, například okrašlovací spolek.
Ano, ta tradice je zhruba od druhé poloviny 19. století, kdy byl Potštejn významné letovisko, spousta Pražáků tam jezdilo, můžu jmenovat. Byl to třeba Alois Jirásek, Jiří Guth-Jarkovský, Marie Pujmanová. A mnozí z nich tam stavěli i honosné vily na tu dobu. I rodiče Rajko Dolečka, který tam dodnes dojíždí, tam mají taky velkou vilu. Takže to bylo takové centrum pražských občanů, kteří sem jezdili do přírody na letní rekreaci. Na zámku byl taky bohatý kulturní život, jezdili tam básníci.

Starosta obce Potštejn Petr Dostál ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

I prezident Tomáš Garrigue Masaryk prý zavítal.
Pan prezident Masaryk tam samozřejmě byl, ale daleko největší stopu zanechala jeho busta, kterou tedy občané na paměť jeho návštěvy postavili. Ta byla stavěna několikrát, jednou dokonce odstraněna výbušninou, několikrát ukradená a dokonce i sběrači kovů, když už jsme to udělali z polyuretanové pěny. Ta jejich inteligence je taková, že nepoznají, že nelze vzít tak velkou bustu vpodpaží. Ale ukradli nám i tu polyuretanovou bustu Masaryka. To kdyby se vše sepsalo, tak je to na samostatný článek nebo na samostatnou besedu.

Zámek v Potštejně

Říkali jsme jeden zámek, dva hrady, krásná příroda, kam si vyšlápnete když máte čas, volno a chuť?
Je to stále stejné, ta příroda s tím, že člověk to skloubí s občerstvením. Na to jsme se před asi 20 let začali zaměřovat, aby ta turistika byla taková pohodlná. Není to o velkých výkonech, i když takové trasy se dají samozřejmě také najít. Ale je to tak, že z centra prostě dojdete za chvilku pěkným prostředím kolem řeky, posedíte, můžete navštívit jak hrad, kde děláme i kulturní akce, nebo zámek, kde mají také spoustu kulturních akcí. Zastavíte se na Vochtánce, což je takové naše veřejné tábořiště ve westernovém duchu, kde se dělají westernové dny. Orostě je těch možností, kam zajít a na co přijít, docela dost.

A jak to bylo s tím dobytím hradu Potštejna? Byl to Karel IV.?
Tehdy to byl ještě kralevic Karel IV. a trvalo mu to 9 týdnů, než hrad oblehl a našel takzvaného známého loupeživého rytíře Mikuláše z Potštejna, který se nevzdal. Zemřel v sutinách věže. Takže byl to kralevic Karel IV., budoucí král.

A hrad Velešov vznikl jak a proč, když tam byl už hrad Potštejn?
To byl následný počin. Protože král s tím významným rodem, který v Potštejně sídlil, nemohl zatočit úplně podle svých představ, ale nechtěl, aby ten hrad znovu zbudovali. Takže Ješek, což byl potomek Mikuláše, začal budovat na protilehlém kopci hrad Velešov, který nakonec ve finále ale nedostavěl. A tím vznikl tedy hrad Velešov.

Už jste povídal o tom pokladu. Ono se říká, že tam jsou na hradech nějaké tajemné chodby.
Skoro 40 let kopal hrabě Chamaré, provrtal celý hradní kopec, ten je jak ementál, takže nám to působí z hlediska statiky problémy. A totéž dělal potom na Velešově, kde po něm zůstala technická památka, která není příliš vidět, ale je na stejném principu jako na Petříně lanovka. Jeho máma mu povolila tam kopat s tím, že vytěžený kámen použije do zámecké zahrady. Tedy plný vůz kamení vytáhl nahoru prázdný vůz a takhle to fungovalo.

Kostel v Potštejně

Když k vám přijede o prázdninách turista třeba na několik dní, tak aby si to všechno stihnul projít, prozkoumat, najde u vás ubytování?
Jsme rádi, že se to posunulo. Návštěvnost Potštejna je poměrně velká, památky i ty kulturní akce táhnou. Tak vznikla spousta zařízení, penzionů, hotely máme, jsou občanům k dispozici a samozřejmě i to občerstvení k tomu, takže zázemí, bych řekl, že je.

Vy tam opravdu hodně kulturně žijete, kolik to je akcí ročně?
V minulém kulturním kalendáři jsme měli téměř na 100 akcí, dnes je to zredukováno na 90 akcí.

Tak pojďme začít třeba Pochodem přes tři hrady, který se u vás půjde 6. května.
Pochod přes tři hrady je, bych řekl, ta nejmasovější akce. My jsme chtěli dělat právě pro rodiny s dětmi zajímavé trasy okolím tak, aby si to ty rodiny mohly užít. Vymysleli jsme trasy, které jsou využitelné pro rodiny s dětmi, a to jsme nabídli pro spolupráci potom Klubu českých turistů v Sopotnici. Tím pádem jsme se zapojili do Pochodu přes tři hrady, který navštíví ročně přes 9 tisíc lidí. Další velkou akcí je pak Potštejnská pouť. A jsou tu jak Westernové dny, tak na hradě máme prohlídky, které jsou i tématické. Nebo akce na zámku.

Tak přijeďte do Potštejna. Je tam opravdu krásně.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.