V Polné položili kameny zmizelých. Připomínají tragický osud čtyř židovských žen

11. březen 2019 06:00

V Polné přibyly čtyři nové kameny zmizelých za oběti nacismu. Ve městě jich tak je dohromady osm.

„Položíme kámen za Věru Baschovou, které bylo patnáct let, když zahynula v Lublinu a je to vlastně poslední kámen pro členy rodiny Baschovy, kteří žili v tomto domě,“ vysvětlila jednatelka spolku Polin Marta Vomelová za koho právě kameník do země vkládá první z kamenů zmizelých.

Ten za Věru Baschovou bude odteď spolu s ostatními před domem číslo 13 na Sezimově náměstí. Další tři už jsou připravené na Karlově naměstí.

Ženy Dürheimovy

„To jsou kameny, které se pokládají za Marii Dürheimovou, Alžbětu a Dagmar. To byla vdova po obchodníku Ludvíku. Měl, dá se říct v uvozovkách štěstí, zemřel v roce 1940 přirozenou smrtí a je pochován na místním hřbitově. Ale ten hrozný osud neminul jeho manželku Marii, dceru Alžbětu, které bylo dvacet let a Dagmar bylo šestnáct.“

Po vložení kamenů do země si všichni společně také připomněli takzvaná jména zmizelých. Tedy jména Židů, kteří v Polné žili ještě před okupací.

Sběrné místo

„Z Polné jich zmizelo víc, než bude pamatováno, protože tady bylo vlastně sběrné místo, kde se koncentrovali i lidé, kteří se v Polné nenarodili,“ říká zakladatelka spolku Polin Anna Miriam Wagnerová. Celkem zaznělo skoro 30 různých jmen a zhruba stejný počet lidí si je přišel i vyslechnout.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio