V Polici nad Metují se v jednom muzeu spojilo dohromady dřevo a kov. A můžete si s nimi i hrát

26. červenec 2021 09:04

Stavebnice Merkur je spojená především s kovovými součástkami. Jenže v tematickém muzeu v Polici nad Metují mají teď novou expozici, která se týká dřeva. Jde o několik místností, které zaplnily dřevěné hračky. A dokonce nejsou jen na dívání.  

Čtěte také

Je tu slyšet zvuk dřevěných vláčků na kolejnicích, část expozice určená k hraní. Za ní je část určená k dívání.

A my jsme se s Pavlem Frydrychem sešli na neobvyklém místě. Místo v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují, jsme v Muzeu stavebnice Merkur, kde nyní pracuje, a navíc jsme v expozici, která zdánlivě se stavebnicí Merkur nemá nic společného.

„Sešli jsme se v expozici s názvem Woodyland a představuje další možnost hraní a vzdělávání se pro děti."

Kov a dřevo, to je velký kontrast

Proč jsou vláčky a dřevěné hračky, a vlastně celý dřevěný model, v Muzeu stavebnice Merkur?
„Řešili jsme dětský koutek a potom jsme se rozhodli, že využijeme tyto krásné prostory pro prezentace jiných hraček než je Merkur."

„Musí tedy splňovat nějaké základní předpoklady. Zaprvé se nám musí líbit, musí mít také nějakou edukativní část, ta je hodně důležitá, a musí nabízet možnost zapojení dětské fantazie. Že s hračkou může dítě opravdu pracovat jak uzná za vhodné a může tady strávit spoustu času."

Čtěte také

Přecházíme do další místnosti, protože tahle není jediná, kde si děti mohou vyzkoušet dřevěné hračky.
„Patří to k současnému muzejnictví. Prostě nabídnout návštěvníkům nějakou interaktivní hru, která zabaví. Protože, upřímně, dnešní muzea fungují hlavně jako stálé expozice. Ale procházet dvě patra stálou expozicí a stále jen koukat na exponáty, je unavující."

„Když se to proloží nějakou přestávkou, kde si lidé mohou pohrát nebo si jen v klidu sednout a dívat se, jak si hrají děti, o to větší chuť i energie je potom dokončit si prohlídku stálé expozice," dodává Pavel Frydrych.

Expozice dřevěných hraček bude v Muzeu stavebnice Merkur v Polici nad Metují otevřena minimálně do konce letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související